Полша подписа договор със САЩ за доставка на ракетни комплекси HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System). Договорът бе парафиран от полският премиер Матеуш Моравецки и вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс.

HIMARS е многофункционална реактивна система за залпов огън, способна да поразява цели до 300 километров. Производител е Lockheed Martin. Тя използва както обикновени неуправляеми реактиви снаряди, така и управляеми боеприпаси и тактически ракети.

От полска страна е изразена благодарност за доставката на комплексите, определени като "използвани от най-мощната армия в света". Полската армия ще получи 20 такива установки, боеприпаси за тях, както и учебен и логистичен пакет.

Новата придобивка на полската армия е насочена към усилване на артилерийската мощ и е приоритет на правителството във Варшава, съобщи сайтът на Министерството на отбраната на страната. Очаква се инвестициите в този род войски да достигнат 2.7 милиарда долара.

Продължават и преговорите за увеличаване числеността на американските войски, разположени на полска територия, съобщи "Ройтерс".