Властта в България заяви глобални амбиции на българския Давос - Powers Summit, който вчера събра голяма част от министерския съвет на България, лидерски екипи от парламентарно представените партии с индустрията на страна, науката и гражданския сектор. За разлика от преди, когато политиците гледаха и сравняваха страната с държавите от региона и най-много от ЦИЕ, на Powers Summiit властта даде заявка за глобални амбиции.

В рамките на премиерската сесия на Powers Summit, попитан от д-р Пламен Русев и Гергана Паси за целта му като премиер, министър председателят акад. Николай Денков ясно заяви амбицията си за България като едно от най-добрите места за живеене в Европа.

Финансовият министър Асен Василев от своя страна ясно заяви целите на правителството България да бъде част от Шенген и Еврозоната до 1 януари 2025 и каза: "През последните години плашат българите с какво ли не. Който ги плаши - той се опитва да им бръкне в джоба. Моето послание е: Загледайте се в този, който ви плаши, какво точно се опитва да ви вземе". Той допълни, че очаква догодина да имаме над 3% реален ръст на икономиката и БВП и че инфлацията е заложена около 4% с планиран бюджетен дефицит от 3%. "За сведение на всички - това, което заложихме миналата година, се реализира", каза Василев.

Министър-председателят Николай Денков заяви още, че приоритет за следващата година на правителството ще бъде справянето с демографската криза на България и развитието на "Бранд България".

Индустрията и предприемаческата общност на България, наред с науката и гражданския сектор, поставиха 14 ясни и измерими приоритета пред властта на провелия се вчера Powers Summit 2023 - "Власт, Чувай!".

На www.PowerSummit.eu можете да видите пълния списък с приоритети, както и видео от целия форум с поетите конкретни ангажименти от страна на лидерските екипи на ГЕРБ, ПП, ДПС, ИТН и БСП и изпълнителната власт.

Министърът на икономиката Богдан Богданов застана зад исканията на индустрията в модул предприемачество, образование, инвестиции, "бранд България". В този модул същото направиха и Галин Цоков - министър на образованието и науката, Веселина Минчева - зам.-министър на иновациите и растежа, Мила Ненова - изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, както и Александър Иванов и Красимир Вълчев - народни представители, ГЕРБ-СДС, Георги Ганев - народен представител, ПП-ДБ, Даниел Лорер - народен представител, ПП-ДБ.

В модул енергетика конкретни ангажименти по приоритетите на индустрията поеха Румен Радев - министър на енергетиката, Делян Добрев - народен представител, ГЕРБ-СДС, Радослав Рибарски - народен представител, ПП-ДБ, Владислав Панев - народен представител, ПП-ДБ, Рамадан Аталай - народен представител, ДПС, Таско Ерменков - председател на енергийния съвет на БСП.

В модул здравеопазване "чуха" и поеха конкретни ангажименти проф. д-р Христо Хинков - министър на здравеопазването, проф. д-р Костадин Ангелов - народен представител, ГЕРБ-СДС, д-р Александър Симидчиев - народен представител, ПП-ДБ, Васил Пандов - народен представител, ПП-ДБ, Йордан Цонев - народен представител, ДПС, проф. Георги Йорданов - народен представител, БСП, проф. Андрей Чорбанов - народен представител, ИТН.

Индустрията в модул "устойчиво развитие" получи "чух ви" от Кирил Вътев - министър на земеделието и храните, Юлиян Попов - министър на околната среда и водите, Георги Клисурски - зам.-министър на финансите, д-р Бойко Таков - изпълнителен директор, ИАНМСП, Томислав Дончев - народен представител, ГЕРБ-СДС Искрен Митев - народен представител, ПП-ДБ, Станислав Атанасов - народен представител, ДПС, Гроздан Караджов- народен представител, ИТН.

В закриващата сесия на българския Давос, новоизбрания кмет на София Васил Терзиев заяви в разговор с д-р Русев, че визията му за София 2027 (след края на първия му мандат) е столицата да стане "град на големите възможности". Той ясно очерта и първите си стъпки като кмет, които са създаване на ясни и проследими правила и процеси вътре в администрацията, дигитализиране на услугите и максимално улеснение на гражданите във връзката им с общината, когато става дума за документи и е-услуги, развитие на кварталите и потвърди ясно поетите ангажименти в рамките на своята предизборна кампания.

Следете на сайта www.PowersSummit.eu, в медиите и в социалните мрежи изпълнението на поетите от ангажименти от властта в следващите 12 месеца.