Таксиметрови фирми в Тайланд придават ново значение на концепцията "покривна градина", като използват покривите на таксита, останали без работа заради пандемията, за миниатюрни зеленчукови градини, предаде Асошиейтед Прес.

Служители от два таксиметрови кооператива са създали градините си чрез черни найлонови чували, опънати на бамбукови скелета. Върху тях е натрупана почва, в която след това са посадени растения като домати, краставици и влачещ боб.

Крайният резултат прилича по-скоро на грабваща окото арт инсталация, отколкото на паркинг, а донякъде това е била и целта - да се привлече вниманието към бедственото положение на таксиметровите шофьори, които поеха тежък удар по време на локдауна.

Таксиметровите кооперативи Ратчапрук (Ratchapruk) и Боворн такси (Bovorn Taxi) вече са останали със само 500 коли, които са в движение по улиците на Банкок, докато в множество градове над 2500 стоят без работа, разказва 54-годишния директор Тхапакорн Асауалерткул.

Централните улици на града доскоро бяха призрачно тихи и конкуренцията за малкото останали курсове бе твърде голяма, което доведе до спад в доходите на шофьорите. Много от тях в момента не могат да покрият всекидневните вноски за автомобилите си, дори след като таксата бе намалена наполовина до 300 бата (9,09 долара), посочва Тхапакорн. В резултат, много шофьори са изоставили автомобилите си, паркирани в дълги, смълчани редици.

По думите на Тхапакорн някои шофьори от страх са оставили колите си и са се върнали по домовете си в провинцията в началото на пандемията миналата година, а по време на втората вълна броят им се е увеличил.

"Някои изоставиха колите си по бензиностанции и се свързаха с нас да приберем автомобилите", казва той.

При новите вълни на пандемията тази година кооперативите се оказаха напълно "нокаутирани", след като хиляди коли бяха изоставени от шофьорите.

В последните няколко дни броят на заразените в Тайланд е малко под 15 000 души, докато в средата на август стигна над 23 400 случая. Правителството се надява, че страната вече е преминала най-тежкия момент от тази вълна, която е най-смъртоносната досега, с 97 процента от всички заразени и над 99 процента от починалите. Регистрираните заболели от Ковид-19 в Тайланд са 1,4 милиона, а починалите - над 14 000.

Тази ситуация остави таксиметровите компании във финансови затруднения и те едва успяват да изплащат заемите за закупените автомобили. Ратчапрук и Боворн дължат около 2 милиарда бата (60,8 милиона долара), според Тхапакорн, а правителството все още не е предложило никаква пряка финансова помощ.

"Ако скоро не ни се помогне, ще имаме истински неприятности", споделя мениджърът.

Покривните градини не предлагат алтернативен източник на доходи. Служителите на кооперативите, чиито заплати бяха намалени, обаче се редуват да се грижат за тях.

Тези градини са както символ на протест, така и начин за Тхапакорн да изхрани персонала си. Бизнесът му е оцелял през години на политически размирици, както и през голямото наводнение от 2011 година, но положението никога не било толкова ужасно, казва той.

Превод: Росен Господинов, БТА