Неотдавнашното временно примирие в търговската война между САЩ и Китай не представлява икономическа повратна точка и не прави нищо, за да намали значителният риск, че Съединените щати могат да изпаднат в рецесия през следващите две години, установи последно проучване на Ройтерс сред водещи икономисти.

Страничните щети от търговския конфликт между двете най-големи икономики в света засегнаха световните финансови пазари и принудиха повечето големи централни банки да намалят лихвените проценти през тази година.

Проведената от 18-и до 23-ти октомври анкета на Ройтерс сред повече от 100 икономисти установи, че техните мнения за икономическия растеж и инфлацията за следващата година, а и след нея, не са се променили съществено въпреки съобщението на Белия дом от по-рано този месец за договорената "първа фаза" на търговската сделка с Китай и за отлагане на планираното за октомври увеличаване на тарифите върху вноса на китайски стоки.

Според това последното проучване средната вероятност за рецесия в САЩ през следващите 12 месеца нарасна до 35% от прогнозираните преди месец 30%, което е най-високият процент в настоящия цикъл на икономическа експанзия. За следващите две години тази вероятност се запазва в още по-високото ниво от 45 на сто.

В отговор на допълнителен въпрос на Ройтерс, 75% от икономистите заявиха, че неотдавнашното позитивно развитие на търговския спор между Вашингтон и Пекин не представлява повратна точка за облекчаване на несигурността. Това заключение се вижда и в консенсуса на анкетираните икономисти по отношение на икономическия растеж в САЩ, който се очаква да се забави до 1,6% -1,7% на годишна база през всяко едно тримесечие от сега до края на 2020-а година, като това представлява занижена оценка спрямо предходните техни очаквания за икономически растеж от 2,0%.

Повечето анкетирани икономисти също така заявиха, че очакват търговските отношения между САЩ и Китай да останат приблизително същите от сега до края на следващата година. Останалите икономисти пък бяха равномерно разделени между прогнозите, че търговските отношения ще стават все по-добри, или че те ще започнат отново да се влошават.

Според същото проучване, мнозинството анкетирани прогнозират, че въпреки рекордно ниската американска безработица и доста доброто вътрешно потребление, Федералният резерв на САЩ ще намали за трети път през настоящата година основната си лихва на следващото заседание в края на месеца (на 29-и и 30-и октомври). След като Фед понижи през юли и септември федералната фондова лихва с по четвърт процентни пункта, се очаква в края на октомври ново понижение с 25 базисни пункта до диапазона между 1,50% и 1,75%.

Повечето анкетирани икономисти разчитат на още едно намаляване на лихвата в началото на следващата година до диапазона 1,25%-1,50%, като те не очакват повече понижения до края на 2020-а година.