За първи път е по-вероятно глобалните температури да надхвърлят повишение от 1,5 градуса по Целзий (2,7 градуса по Фаренхайт) през следващите пет години, съобщи Световната метеорологична организация (СМО) в сряда, цитирана от Ройтерс.

Това не означава, че светът ще премине дългосрочния праг на затопляне от 1,5C над прединдустриалните нива, определени в Парижкото споразумение от 2015 г.

Но една година на затопляне с 1,5C може да предложи представа за това какво би било преминаването на този дългосрочен праг, базиран на 30-годишната средна глобална стойност

С 66% шанс за временно достигане на 1,5 по Целзий до 2027 година. Това е първият път в историята, когато Световната метеорологична организация казва, че е по-вероятно да надхвърлим 1,5 градуса по Целзий до пет години, каза Адам Скейф, ръководител на дългосрочните прогнози в британския Met Office Hadley Center, който работи по последната глобална годишна актуализация на климата за десетилетието на СМО.

В миналогодишния доклад шансовете са около 50-50.

Дори временно достигане на 1,5 градуса по Целзий е индикация, че тъй като започваме да имаме тези години с 1,5 градуса по Целзий, тези години с превишаване на температурния праг ще се случват по -често, казват специалистите.

Това също означава, че светът не е успял да постигне достатъчен напредък в намаляването на затоплящите климата емисии на парникови газове.

Отчасти отговорен за увеличаването на шанса скоро да достигнем 1,5 градуса по Целзий е метеорологичният модел на Ел Ниньо, който се очаква да се развие през следващите месеци. По време на Ел Ниньо по-топлите води в тропическата част на Тихия океан затоплят атмосферата отгоре, повишавайки глобалните температури.

Ел Ниньо "ще се комбинира с предизвиканото от човека изменение на климата, за да тласне глобалните температури в неизследвана територия", каза генералният секретар на СМО Петери Таалас в изявление за пресата.

3eNews