Надзорният съвет на НЗОК одобри проект на закон за бюджета на институцията за 2023 г. Това съобщиха от пресслужбата на НЗОК. В съобщението се казва, че с проекта е съобразена и препоръката да бъде гарантирана сигурността на лекарствоснабдяването.

Проектът предвижда бюджетът на НЗОК да бъде 7 027 213,6 хил. лв. За първична извънболнична медицинска помощ се предвиждат близо 445 млн.лв., за специализирана извънболнична помощ - 448 млн. лв., за дентална помощ - 265 млн. лв., за болнична помощ - 3 269 млн. лв., за медико-диагностични дейности - 175 млн. лв., за лекарства, медицински изделия и диетични храни - 1 693 млн. лв. и др.

С 910 млн.лв. повече се предлагат в проекта на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2023 г., каза пред журналисти Ганка Аврамова, директор на дирекция "Бюджет и финансови параметри" в НЗОК след заседание на Надзорния съвет, предаде БТА. По думите ѝ бюджетът е балансиран - приходите са равни на разходите, и е съставен при осем процента здравна вноска и при съответния процент - 60:40 (плащани от работодател и работник) за здравноосигурителните вноски.

Почти във всички здравноосигурителни плащания сме предложили увеличение спрямо ръста на разходите от предходната година и разпределението е направено така, че да покрие нарастващите потребности от здравни грижи, допълни Аврамова. Запазени са и нивата на цените на медицинските и денталните дейности и на тази база са направени разпределенията на средствата за медицинска помощ, за дентална помощ и за лекарства.

В отговор на въпрос защо са намалени предвидените средства за медико-диагностични дейности в сравнение с миналата година, Аврамова каза, че за тях през 2022 г. са били разпределени допълнителни средства заради ковид епидемията.