Второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) ще стане до пролетта. 90% от обещаните реформи вече са изпълнени. Това каза на брифинг премиерът Николай Денков, цитиран от БТА.

Министър-председателят каза също така, че средствата, които трябва да получим, са по-малко поради по-добро представяне на българската икономика от очакваното при договарянето на ПВУ. Защото по прилаганата формула България се представя по-добре и съответно трябва да получи по-малко средства от очакваното, обясни Денков без да дава подробности. Това е наложило България да предоговори параметрите; имало е забавяне в процеса на обсъжданията с ЕК какво точно финансиране трябва да бъде намалено, от там да бъдат премахнати някои от мерките, залегнали в ПВУ и това е отнело време.

Преди месец, на 8 декември 2023 г., Съветът на ЕС одобри измененията в Плана за възстановяване и устойчивост. Тогава финансовият министър Асен Василев каза, че България очаква второто плащане от около 700 млн. евро в края на януари или началото на февруари. В Плана са били нанесени чисто технически промени, предаде тогава кореспондентът БНР в Брюксел.

През юни 2023 г. се оказа, че няма никакъв напредък по отношение на преговорите, свързани с промяната в енергийната система, отбеляза днес Денков. Съчетано с високите и дълбоки емоции с реформата в енергийните региони, имаше период, в който ние не можехме да преговаряме с ЕК, докато не изчистим позициите със синдикатите, политическите сили, коментира премиерът. Всичко това, според Денков, вече е изпълнено, има яснота какво е постижимо и какво е възможно по отношение на енергетиката. Това е оформено в стратегията, която вече е готова във вариант, който е в режим на обществено обсъждане, съобщи още премиерът. Денков добави, че предстоят още едно или две решения, след което ще приключи процесът с подаването на второто искане за второ плащане - процедура, започнала още миналата година.