Преразглеждането на плана за устойчивост и развитие върви в съответствие с договореното с Европа, заяви в интервю за в. "Република" заместник министърът на икономиката Федерико Френи по повод опасенията на Брюксел, предаде БТА. "До юли ще изпратим актуализирания план, без да променяме изцяло сегашния", добави той.

По повод опасенията на ЕК за риск от закъснения, Френи отбеляза, че Италия ще преразгледа плана, следвайки договорените с Брюксел насоки. "Преразпределянето на ресурси към проекти, които са реализуеми, изисква огромни усилия, но правилното програмиране в настоящия момент, е единственият начин да се гарантират плавни разходи в бъдеще", уточни той.

"Автомобилът не може да бъде пуснат в движение и оставен на произвола на съдбата, тъй като няма автопилот. Безполезно е да се отричат закъсненията, да се търсят виновни на всяка цена, но, ако не искаме да натрупваме още закъснения, трябва да преразгледаме най-вече механизмите за изразходване на средствата. С две думи, ако искаме да останем в света на двигателите, спирането в бокса изисква време, но гарантира по-добро представяне на автомобила", подчерта Френи.

Според него не са нужни драматични промени в сегашния план за възстановяване и устойчивост, като той трябва бъде оптимизиран с оглед на макроикономическите последици от войната в Украйна и динамиката на цените.

"Целта е да съсредоточим вниманието ни върху инвестиции, които ще допринесат за растежа, като се започне от инфраструктурата", заяви заместник-министърът. Той уточни, че актуализираният план ще продължи да залага на "зелени" и дигитални инвестиции, като даде за пример инициативи за енергийна ефективност.