Данъчните облекчения, от които бизнесът ще може да се възползва, ако прилага Софтуера за управление на продажбите в търговски обект (СУПТО) на доброволен принцип, няма да имат желания ефект. Това заяви Пламен Донев, старши мениджър в "Делойт България", ръководител на практиката по корпоративно и международно данъчно право, в ефира на Bloomberg TV.

Предвидени са три вида облекчения: 

  • ускорено възстановяване на ДДС;
  • по-скромна санкция, ако се установят нарушения в обекта 
  • възможност за прилагане на ускорена данъчна амортизация.

Според него обаче, компаниите, които вече са инвестирали в СУПТО няма да могат да се ползват от тези облекчения.

"Много дълъг беше процесът на силово налагане на промени в Наредба 18 и сега Министерството на финансите признава, че тази инициатива е била провал и се опитва да направи жест към компаниите, които все пак са похарчили средства за инсталиране на СУПТО", каза той.

Донев коментира и частичното намаляване на ДДС, като каза, че веднъж отворена тази възможност много бизнеси ще искат тя да бъде разширена.

Също така по думите му предвидените промените в данъчния календар ще успокоят бизнеса, тъй като компаниите ще разполагат с 6 месеца за данъчно и 9 месеца за счетоводно приключване на годината.

Гостът коментира и данъчните облекчения за ремонтни дейности при физическите лица, като по думите му предвидената формулировка за "данъчни облекчения за труд" е доста странна.