През 2024 година трябва да бъде постигнат реален ръст на заплатите, а не просто компенсиране на инфлацията, каза днес във Варна лидерът на КНСБ Пламен Димитров. По думите му това означава увеличение на възнагражденията с двуцифрен процент. Димитров допълни, че ръст на заплатите трябва да има и в обществения, и в частния сектор.

Лидерът на КНСБ коментира, че трябва да бъде прекратена практиката възнагражденията да бъдат обвързвани с производителността на труда. Дигитализацията предизвика огромни промени и ако някоя фирма не се възползва от новите технологии, за да увеличи производителността си, това е проблем на работодателя, а не на служителите, посочи Димитров. Според него разговорът за преустановяване на практиката за обвързване на заплати и производителност тепърва ще се води по същество. Според КНСБ обаче показателят "производителност"" вече не формира дори 30 на сто от оформянето на размера на възнагражденията, а значение имат други фактори.

Димитров допълни, че в близко бъдеще експертите от синдиката ще имат разговори с финансовото министерство по бюджета за следващата година. По думите му трябва да бъде дискутирана отново и темата със затварянето на "Марици"-те и предоговарянето на условията, заложени в Плана за възстановяване и устойчивост. Нужен е и разговор за промени в начините на оценяване на труда в обществения сектор, допълни Димитров.

По думите му в бюджета за следващата година би трябвало да се заложат и по-сериозни механизми за преодоляване на демографската криза, включително за привличане на хора от българските диаспори, които да се заселят и работят у нас.