Председателят на комисията по бюджет и финанси в Народното събрание и депутат от ДПС Петър Чобанов заяви в студиото на bTV, че до две години минималната заплата трябва да е 50% от средната.

"За прилагането на тази мярка (гласувана от ЕП) има двугодишен период. Плавно през този период ще се стремим към това минималната заплата да отговаря на европейските изисквания. Трябва да видим и дали икономиката може да си го позволи", обясни Чобанов.

Депутатът от ДПС обаче отбеляза, че за всеки 10 лв. увеличение на минималната работна заплата допълнителният разход за бюджета е 50 млн. лв.

"Има много нисък икономически растеж - едва 1,1% и въпреки това, което е по-важно, това е третият по големина растеж в ЕС. Т.е. ние сме класирани след челните страни, но с много нисък икономически растеж. Предупреждението е, че европейската икономика влиза в рецесия и че ще става все по-трудно да се изплащат заплати", коментира Чобанов.

Председателят на бюджетната комисия заяви, че е необходим е редовен кабинет, който носи ясна политическа отговорност и който бързо може да разработи бюджет, зад който да застане. По думите му трябва да се възстанови диалогът между институциитe.