Българската банкова система остана стабилна. Годината не беше лесна. Това обви пред bTV Петър Андронов - председател на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България.

"Годината беше трудна, имаше много изпитания - трябваше да бъдат разсрочени 103 000 кредита и паралелно с това трябваше да се работи и да се отпускат нови и да се обслужват новите клиенти. Натоварването беше двойно, хората останаха на първа линия през цялото време", обясни Петър Андронов.

Въпреки това банковата системата остана стабилна, за разлика от банковата рецесия през 2008 г., когато банките допринесоха да има по-голям шок и сътресение в икономиката на света, отбеляза Андронов.

"Днес банките имат всички шансове да са част от решението", категоричен беше председателят на УС на банковата асоциация.

"Като размер на дълга 7 милиарда са разсрочили фирмите и 2 милиарда гражданите", поясни той.

"Банките ще разсрочват и без мораториум, това винаги са го правили и ще го правят. Мораториумът е един инструмент, който се дава на банките да правят разсрочвания, без да бъдат санкционирани капиталово. Банките нямат друг сценарий с техните клиенти, освен да се опитат заедно да преминат през кризата, като им дадат по-голяма възможност", отбеляза той.