Властите в Китай твърдо се противопоставиха на забраната на някои страни от Европейския съюз, насочена срещу използването на оборудване от телекомуникационния гигант "Хуавей" (Huawei). Говорител на китайското министерство на външните работи посочи, че Европейската комисия няма нито правно основание, нито фактически доказателства, за да предприеме подобни действия, съобщи Ройтерс.

Еврокомисарят отговарящ за вътрешния пазар Тиери Бретон призова вчера повече страни от ЕС да се присъединят към десете членки, които вече са ограничили или забранили китайските "Хуавей" (Huawei) и Зет Ти И (ZTE) в техните 5 Джи (5G) телекомуникационни мрежи. Като аргумент за това той посочи рискове за колективната сигурност на блока.

Бретон допълни, че и двете компании ще бъдат забранени за участие в програми, финансирани от ЕС.

В отговор от "Хуавей" посочиха, че действията не се основават на проверена, прозрачна, обективна и техническа оценка на 5 Джи мрежите.

Няколко държави, включително Германия, се забавиха с прилагането на мерките за сигурност на ЕС за 5 Джи мрежите, договорени преди три години. Те предвиждат ограничаване на използването на "доставчици с висок риск" (HRV) като "Хуавей" заради опасения за възможен саботаж или шпионаж.

Телекомуникационните оператори в цяла Европа използват съоръжения на "Хуавей", защото работят качествено и са по-евтини от конкурентите си, което затруднява компаниите да избират по-скъпи опции, пише още Ройтерс. Публичното определяне на индивидуален субект като доставчик с висок риск без правно основание е против принципите на свободната търговия, каза говорител на китайската компания.