Китай обяви днес, че втвърдява наказанията за извършителите на посегателства срещу интелектуална собственост в момент, когато настоява за конкретни мерки след постигнатото търговско примирие със САЩ, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Мерките включват лишаване от годишен отпуск и дори забрана за закупуване на недвижимо имущество.

Могъщата Национална комисия за развитие и реформи (NDRC) на Китай публикува текст, изготвен съвместно с 32 правителствени служби, предвиждащ наказания за особено тежки нарушения. Нарушителите дори могат да бъдат вписани в черни списъци и да бъдат подложени на големи ограничения.

Инициативата бе обявена, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп и китайският ръководител Си Цзинпин се споразумяха в края на миналата седмица след срещата на върха на Г-20 в Аржентина да спрат за известно време търговската война, за да дадат шанс на преговорите.

Тръмп непрекъснато критикува нарушаването на правото на интелектуална собственост на американски компании в Китай. От март 2018 година той въвежда мита, за да санкционира тези практики, които според Вашингтон ощетяват американските фирми с 600 милиарда долара годишно.

След обявеното търговско примирие Белият дом обяви, че двете страни ще преговарят за структурни промени за укрепване защитата на интелектуалната собственост в Китай.

По силата на новия регламент Китайската национална служба за защита на интелектуалната собственост ще затрудни регистрирането на патенти от компании или лица, извършили "сериозни непочтени деяния".

Властите ще ограничават достъпа на нарушителите до субсидии и обществените пазари. Те няма да могат да участват в управителни съвети на държавни компании, да купуват жилища или да си плащат неразумно скъпи ваканции.

Китай ще включва в този черен списък лица, които многократно нарушават патенти, не спазват регламентите или издават фалшиви документи в молбата си за патент.

През последните години Китай засили борбата с фалшификатите и създаде специални съдилища при спорове за патенти или нарушаване на авторски права.

На снимката: Карлос-Андреш Палма (в средата) и изследователски екип са се събрали в лаборатория в Пекин на 29 ноември 2018 г. Роденият през 1982 г. Палма дойде от Германия през 2017 г., за да работи като професор по физика на молекулярната структура и интерфейс в Института по физика на Китайската академия на науките