Китай изрази днес съжаление от вчерашното решение на Световната търговска организация (СТО) в подкрепа на иска на САЩ срещу китайските субсидии за производителите на ориз и пшеница, предаде Франс прес.

Организацията се произнесе в момент, когато двете най-големи световни икономически сили се опитват да подпишат споразумение, за да сложат край на търговския им конфликт.

САЩ обвиниха Китай, който стана член на СТО през 2001 година, че не е спазил ангажиментите си да улесни отварянето на селскостопанския си пазар за чуждестранна конкуренция.

Пекин беше обещал да не оказва финансова помощ на своите производители, надвишаваща 8,5 процента от референтната цена за пшеницата, два вида ориз и царевицата.

При внасянето на иска през 2016 година администрацията на бившия президент на САЩ Барак Обама заяви, че този праг е бил превишаван всяка година от 2012 година. В заключенията си, публикувани вчера, Органът по уреждане на спорове (ОУС) към СТО, подкрепи иска на Вашингтон, с изключение на раздела за царевицата.

Азиатският гигант е най-големият световен производител на пшеница и ориз, което оказва значително влияние върху световните пазари.

Министерството на търговията в Пекин подчерта, че подкрепата за националното земеделие, гарантирането на доходите на фермерите и осигуряването на прехраната са обичайни практики в много страни и че това отговаря на правилата на СТО.

Заключенията на ОУС ще бъдат приети от 20 до 60 дни след публикуването им, освен ако Пекин или Вашингтон не решат да обжалват.