Тестваните във Виетнам ваксини срещу африканска чума по свинете са близо до одобрение, съобщиха Ройтерс и БТА. Това би било голям пробив в справянето със смъртоносната болест, която редовно опустошава свинефермите по света, позовавайки се на световни и американски ветеринарни служители.

Африканската чума по свинете от години нарушава глобалния пазар на свинско месо, чиято стойност е 250 милиарда долара. През 2018-19 г. епидемия изтреби около половината популация от домашни свине в Китай, а страната, която е най-големият производител в света, претърпя загуби, оценени на над 100 милиарда долара.

След десетилетия на неуспешни опити поради сложността на вируса, две ваксини, разработени съвместно от учени от САЩ, които се тестват в големи пилотни схеми от виетнамски компании, показват "много обещаващи" резултати, каза Грегорио Торес, ръководител на научния отдел в Световната организация за здравеопазване на животните (СОЗЖ).

"Никога не сме били толкова близо до получаването на ваксина, която може да подейства", сподели Торес, отбелязвайки, че двете инжекции имат "вероятно най-големи шансове да успеят" и да бъдат разрешени за продажба по целия свят.

И двете ваксини са получили одобрение във Виетнам за пилотна търговска употреба, която вече е завършена. Следващата стъпка ще бъде национално разрешение, първото по рода си за ваксина срещу африканска чума по свинете, и възможност за продажби в чужбина.

Министърът на земеделието на САЩ Том Вилсак заяви, че вероятно ще има интерес към превантивни покупки в Съединените щати, въпреки че страната досега е била пощадена от вируса.

Ваксините са тествани във Виетнам, където чумата по свинете е постоянна заплаха, защото не могат да бъдат разработени в САЩ, тъй като вирусът го няма там.

От 2021 г. чумата по свинете, която не е смъртоносна за хората, е докладвана в близо 50 страни и е причинила смъртта на около 1,3 милиона прасета, съобщи СОЗЖ в редовен доклад миналата седмица.

Понастоящем няма големи огнища, но кредиторът в агробизнеса "Рабобанк" (Rabobank) предупреди през април, че възможното разпространение на болестта, особено в Китай, остава сред най-големите рискове за глобалната свинска индустрия.