Парламентът прие на първо четене бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2021-а. Проектът получи подкрепата на 93 депутата, а трима бяха "против".

Какво предвижда?

В бюджета на НЗОК за 2021 г. са предвидени 5,084 млрд. лв. за приходи и трансфери, което е с 383,3 млн. лв. повече от 2020 година.

Здравноосигурителните приходи са в размер на 4,981 млрд. лв. или с 340,2 млн. лв. повече от тази година. Над 3,2 млрд. лв. от тях са от здравноосигурителни вноски (93,7 млн. лв. повече, спрямо тази година) и 1,780 млрд. лв. - трансфери за здравно осигуряване.

Трансферите за здравно осигуряване за 2021 г. са разчетени с ръст от 246, млн. лв. спрямо 2020-а.

Средствата за здравноосигурителни плащания са в размер на 4,7 млрд. лв., което представлява увеличение с 316 млн. лв. спрямо година по-рано.

Заложено е трансферите от здравното министерство за лекарствени продукти - ваксини и дейности по прилагането им, да са 6,6 млн.лв., предаде БТА.

За дейности за здравно неосигурени лица, включващи интензивно лечение, са предвидени 2,1 млн. лева.

От текущите разходи за първична извънболнична помощ се заделят 283,2 млн. лв., което е с над 18 млн. лв. повече от 2020 година.

Парите за медицинско-диагностична дейност ще са 100,9 млн. лева.

Ако има неусвоени средства, те ще могат да се ползват за заплащане на неразплатена на болниците дейност за 2017 и 2018 год., предвижда още проектът. В документа е посочено, че НЗОК може да получава допълнителни средства за борба с COVID-19.

В бюджета са заделени 56 млн. лв. разходи за персонал, което е с 8,8 млн. лв. повече от тази година.

В законопроекта е уредено и допълнително заплащане на лекари, медицински сестри, фелдшери и санитари. Предвижда се и възможността за командироване на медицински специалисти от едно в друго лечебно заведение. Разписана е и възможност за изпращане на SMS за лица, поставени под карантина.

Между първо и второ четене на законопроекта може да се направи поправка, според която медици от доболничната помощ да се включват в болничната, в условията на извънредно положение или извънредна обстановка.

Критики

Нигяр Джафер от ДПС заяви, че партията не подкрепя предложената рамка, защото настоящето е COVID и затова бюджетът трябва да осигури достатъчно средства за тестове за коронавирус, достатъчно възможности за лечение, инвестиции в лекарството "Ремдесивир" и други за обезпечение на лечението.

Депутаът от БСП Красимир Янков каза, че в ситуация на пандемия в бюджета за 2021-а не се виждат повече средства за медицинския персонал. Според него законопроектът не промения нищо, свързано с нежеланието на болниците да имат инфекциозни отделения.