Френските и американските преговарящи са постигнали компромисно споразумение по данъка за дигитални компании, съобщи източник, цитиран от Ройтерс.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви малко по-рано днес, че разговорите с Франция за данъка върху приходите на големите дигитални компании ще бъдат решаващи дали САЩ ще наложат мита на френските вина.

Тръмп и западните му съюзници обсъждат световната дигитална трансформация на срещата на върха на Г-7 в Биариц, Франция.

Компромисът, постигат между френския министър на финансите Брюно Льо Мер, американския финансов министър Стивън Мнучин и икономическия съветник в Белия дом Лари Къдлоу предвижда Франция да изплаща на компаниите разликата между френския дигитален данък и планиран механизъм, изготвен от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Проектоспоразумението ще бъде представено на Тръмп и френския президент Еманюел Макрон по-късно днес на срещата на върха на Г-7.

Съветникът на Тръмп одобрява предложението, каза източникът пред Ройтерс.

Това ще бъде механизмът на този етап, това е съвместното предложение, допълни той.

Освен това в Биариц днес Тръмп изрази увереност, че Япония ще приеме окончателно търговско споразумение със САЩ. Тръмп и японският премиер Шиндзо Абе обявиха вчера, че са се споразумели принципно за търговското споразумение.