Тази година в Давос няма да пристигнат Доналд Тръмп, Тереза Мей и Еманюел Макрон, защото са заети с националните политически кризи. Тези знакови личности обявиха, че няма да участват в срещата на световния икономически елит тази седмица в Давос и сега главното действащо лице ще бъде бразилският президент Жаир Болсонаро, предаде Франс прес.

Президентът на САЩ, звезда на форума през 2018 година, се отказа да посети отново алпийския ски курорт, където от днес започват да пристигат самолетите, хеликоптерите и лимузините на около 3000 изпълнителни директори и политически лидери. Официално Световният икономически форум се открива утре на 22 януари. Посочената причина за отсъствието на Тръмп е частичното блокиране на работата на федералното правителство и неговата "съпричастност към 800-те хиляди американски служители, които не получават заплащане".

В четвъртък той отмени и участието на внушителна делегация, която се предполагаше, че ще популяризира програмата му "Да направим Америка отново велика".

Премиерът на Великобритания Тереза Мей в последния момент се отказа от участие във форума, за да се посвети на Брекзит - основна тема за бизнес лидерите, които за една седмица ще се настанят в строго охранявани хотели и конферентни зали в Давос. Има опасения, че ще се стигне до неконтролиран развод между Обединеното кралство и ЕС на 29-и март.

Президентът на Франция Еманюел Макрон, един от любимците на Давос миналата година, няма да повтори пътуването си заради "свръхнатоварения" си график.

Така че почти няма да има личност, която да отнеме главната роля на Жаир Болсонаро. Очаква се той да пропагандира "една различна Бразилия, освободена от идеологическа обвързаност и ширеща се корупция".

В някои аспекти президентът популист, скептично настроен към борбата с климатичните промени, би могъл да мине за бунтар. Той ще се изправи пред аудитория, която подкрепя каузата на свободната търговия и чието основно безпокойство са климатичните промени, синоним на човешки бедствия, но и на скъпи икономически усложнения, сочи проучване, направено от организаторите на форума.

Бизнес елитът, събран в Давос, има обаче причини да бъде добре разположен към бразилския лидер. Официалната програма на форума е съпроводена от интензивна светска дейност, съдействаща за ползотворни бизнес преговори.

Жаир Болсонаро назначи за министър на икономиката твърд привърженик на ултралиберализма, получил образованието си в САЩ - Пауло Роберто Нунес Гедес. Борсата в Сао Пауло приветства назначаването му с исторически рекорд на 2 януари.