Коментира се пакет от антиинфлационни мерки. Има създадена работна група за това. Най-важното е да спазим препоръките на МВФ, тоест тези мерки да бъдат правилно таргетирани спрямо уязвимите групи. Това заяви в студиото на "Здравей, България" по Нова съветникът на финансовия министър Любомир Каримански в коментар на идеята да се отпуснат 172 милиона лева под формата на пакет от антиинфлационни мерки.

Средствата се осигуряват за финансиране на фискални антиинфлационни мерки, съобщи Министерският съвет след решение на служебното правителство, взето на 29 декември 2022 г.

В рамките на две седмици трябва да има решение по този въпрос, каза Каримански. "Става дума за подпомагане на хората за пътуванията с градския транспорт. Мисли се и за подпомагане за отоплението през зимните месеци и подпомагането на бюджетите на домакинствата във връзка с енергийната криза."

Каримански прогнозира, че през тази година инфлацията ще бъде под 10 процента. "Смятам, че увеличаването на лихвените проценти от БНБ и кредитните институции, който се наблюдава в момента. Надявам се, че още през първото тримесечие ще станем свидетели на поетапно намаляване на инфлацията".

Каримански коментира и увеличаването на минималната работна заплата. "Проблемът е много комплексен. Да, има нужда от увеличаване на минималната заплата. Вероятно сумата от 780 лева отговаря на увеличаването за цялата 2022 година. Ако погледнем целогодишното повишение - то е малко над ръста на инфлацията за миналата година. Но трябва да приложим адекватна формула и към българския бизнес. Тоест да съблюдаваме ръста на икономиката с увеличаването на минималната работна заплата. Има дисбаланс. Защото не наблюдаваме чак такъв ръст на икономиката през последните няколко месеца".