Европейският съюз отказа днес да промени текста на споразумението, по което преговаря с Швейцария и призова конфедерацията да обмисли компромис, ако иска да има достъп до единния пазар на основния си икономически партньор, предаде Франс прес, на която се позова БТА.

Швейцарският президент Ги Пармелен пристигна в Брюксел с намерението да издейства предоговаряне на текста, но получи отказ от председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Неприемливо е да се премахнат от споразумението трите точки, които са проблемни за Швейцария" - държавните помощи, свободното движение на хора и заплащането на командированите работници, заяви говорителят на комисията Ерик Мамер. Той подчерта готовността на Брюксел да преговаря, но без да се премахват тези три точки от споразумението. Мамер предупреди Швейцария, че трябва да помисли за компромис.

Срещата на Фон дер Лайен и Ги Пармелен продължи час и половина и позволи да бъдат изложени позициите и на двете страни, отбеляза говорителят.

"При преговори последните метри са най-трудните, но е възможно да се постигне компромис. Нужна е само малка доза гъвкавост от всяка от страните", предупреди Урсула фон дер Лайен, посрещайки събеседника си в централата на Европейската комисия.

Проведоха се интензивни дискусии по все още открити въпроси и те не бяха лесни, но бяха проведени с намерението да се постигне краен успех, увери Ги Пармелен.

Брюксел и Берн преговарят за споразумение, за да стандартизират правната рамка за участието на Швейцария в единния пазар на ЕС и да създадат механизъм за уреждане на спорове.

Все още се обсъждат въпросите за заплатите, командировките на служители, държавните помощи и свободното движение на хора, уточни Урсула фон дер Лайен.

Залогът за Швейцария е голям, тъй като Европейският съюз е неин най-голям икономически партньор.

ЕС постави подписването на институционално споразумение като предварително условие за сключването на каквото и да е ново двустранно споразумение за достъп до пазара си.