От утре, 10 май, Европейският съюз ще живее на кредит, защото е изчерпал природните ресурси, които планетата може да обнови за една година, сочи доклад на неправителствената организация Глобал футпринт нетуърк, цитиран от световните агенции.

"От петък европейците ще живеят на кредит. Това означава, че ако целият свят живее като тях, то човечеството ще е изконсумирало всичките природни ресурси, които планетата може да обнови за една година", подчертава неправителствената организация в доклада си, който се публикува две седмици преди европейските избори.

Риболов, земеделие, лесовъдство, строителство, въглероден отпечатък . . ., ако човечеството потребява колкото европейците, то то би имало нужда от 2,8 сини планети, отбелязват авторите на доклада. В ЕС живеят 7 процента от населението на света, а те поглъщат 20 процента от биокапацитета на Земята.

Това положение се влошава непрекъснато: през 1961 година денят, в който е бил надвишаван този показател е бил 13 октомври. Нещата да варират според регионите - тази година Люксембург е достигнал прага още в средата на февруари, а Румъния ще го прекрачи в средата на юни.

Това е дефицит, който ние продължаваме да увеличаваме от година на година, като вземаме назаем ресурси от Земята, от други страни и от бъдещите поколения, със съжаление констатира Световният фонд за дивата природа.

В световен мащаб хората също потребяват много над възможностите за възобновяване на ресурсите и всяка година денят на достигането на този праг идва по-рано. През 2018 година това беше 1 август, а през 1997 година - краят на септември.

Призоваваме политиците да вземат мерки, отговарящи на висотата на залозите. Решения има, но те трябва да бъдат задействани още сега, призова френската мореплавателка Изабел Отисие, която е президентка на Световния фонд за дивата природа във Франция.