От 1 декември ставката на ДДС за доставка на храна за вкъщи, приготвена в заведения, става 9%, гласува парламентът. Депутатите обсъждат на второ четене промени в Закона за данъка върху добавената стойност (ДДС), предаде БТА.

Първоначално се предвиждаше намалената ставка да влезе в сила от 1 януари 2021 г., но в пленарната зала председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ предложи това да стане по-рано - от 1 декември 2020-а.

Корекцията беше подложена на гласуване от председателстващия заседанието Валери Симеонов с аргумента, че се очаква затваряне на заведенията по-рано от първоначално предвидения срок за влизане на мярката в сила и тя няма да е ефективна.

Ставката от 9 процента ДДС за доставка на храна за вкъщи ще се прилага до 31 декември 2021 г.

Мнозинството не прие предложението на левицата за девет процента ставка и за лекарствата, включени в позитивния списък по Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, заплащани със средства НЗОК, медицински изделия и диетични храни за медицински цели.

"Няма по-логично нещо по време на криза, особено като тази, да се намали ставката на лекарствата", коментира Георги Гьоков от БСП. Според него те могат да бъдат облагани с такава ставка както кебапчетата, например.

"Няма съмнение, че намалението ще има ефект, свързан със здравеопазването", добави колегата му Румен Гечев. Това е мащабна широко прилагана европейска практика, подчерта той. Цинично е да намалите ДДС за виното и бирата, а да оставите 20 на сто за лекарствата, изтъкна депутатът.

Народното събрание разпореди още данъчно задължено лице, което управлява електронен интерфейс и е регистрирано по закона, да води електронен регистър за доставките, за които се счита за доставчик, и за доставките на далекосъобщителни услуги, услуги за радио- и телевизионно излъчване или услуги, извършвани по електронен път, в които участва.

Освободена доставка е извършването на застрахователни и презастрахователни услуги, включително на свързаните с тях услуги, извършвани от застрахователни брокери и агенти, прие парламентът.

Специалният режим за деклариране и отсрочено плащане на ДДС при внос може да се прилага от данъчно задължено лице, което към датата на вноса представи пред митническите органи стоки под формата на пратки със собствена стойност, ненадвишаваща левовата равностойност на 150 евро, както и неакцизни стоки, гласуваха още депутатите.