Девет европейски министри на финансите, сред които и българският, призовават в съвместно писмо Европейската комисия да призове новата си председателка Урсула фон дер Лайен за постави началото на дебати за облагане на авиацията със "зелени" такси. Това съобщават в електронното си издание френският в. "Трибюн" и белгийското издание на сп. "Пари мач".

Наред с обществените и икономическите си предимства, авиацията е източник на около 2,5 процента от световните емисии на въглероден диоксид, както и на вредните въздействия на шума и атмосферното замърсяване, подчертават тези девет страни (Белгия, България, Германия, Франция, Холандия, Люксембург, Швеция, Дания и Италия) в съвместна декларация.

Тъй като въздушният транспорт е освободен от акцизи, никакви такси не се налагат върху международните полети и няма координирана такса за билетите, допълват министрите в писмото, изготвено по инициатива на Хага.

Деветте страни призовават следващия екип на Еврокомисията да започне дебат, но отчитайки конкурентоспособността и специфичната ситуация на всяка страна членка. Те призовават комисията да представи предложение за директива, без да уточняват формата на евентуалното облагане (върху самолетните билети, керосина или други).

Холандия е начело в облагането на авиационния сектор. Дори и без споразумение на европейско равнище Хага възнамерява от 2021 година да въведе такса от 7 евро върху самолетните билети независимо от дестинацията. Въздушни такси съществуват също така във Великобритания, Германия, Италия, Швеция и Норвегия.