Представителите на САЩ и Китай са започнали да обсъждат конкретни ангажименти по най-тежките въпроси в търговския си спор, отчитайки най-значителния напредък досега по пътя към прекратяване на 7-месечната търговска война между двете водещи икономики, съобщи "Ройтерс", като се позова на източници, запознати с преговорите.

Високопоставени представители на двете страни водят преговори днес и утре във Вашингтон, но остават на доста раздалечени позиции по исканията на администрацията на американския президент Доналд Тръмп за структурни промени в китайската икономика.

Започва да се очертава най-общо обаче това, което може да се оформи като споразумение, посочи източник. Стремежът е двете страни да се разберат до 1 март. Тогава приключва 90-дневното примирие, договорено от Тръмп и китайския президент Си Цзинпин на срещата им в Аржентина в края на миналата година. 

Преговарящите изготвят шест меморандума за разбирателство по структурни въпроси - принудителното предаване на технологии и кибер кражбите, правото върху интелектуална собственост, услуги, валута, селско стопанство и немитнически бариери пред търговията, посочват два източника, запознати с развоя на преговорите.

На среща между представителите на САЩ и Китай миналата седмица в Пекин двете страни са си разменили текстове и са работили по очертаване на задълженията.

Процесът се превърна в истински търговски преговори, каза източник, до такава степен, че в края на седмицата участниците обмисляли да останат в Пекин, за да продължат да работят. Все пак решили да спрат за няколко дни и да продължат работа във Вашингтон.

 

Меморандумите за разбирателство покриват сложни въпроси, засягащи търговските отношения между двете страни, като целта им е, от американска гледна точка, да сложат край на практиките, подтикнали Тръмп да започне да вдига митата върху китайския внос.

Двете страни работят и по списък от 10 пункта, който да помогне за намаляване на китайския търговски излишък със САЩ, включително като Китай купува повече селскостопанска продукция, енергия и стоки като полупроводници, отбелязват източниците на агенцията.

През юли Съединените щати наложиха мита от 25 процента върху китайски стоки за 50 милиарда долара и от 10 процента върху стоки за 200 милиарда долара. В отговор Китай предприе ответни мерки. САЩ заплашват да повишат 10-процентовите мита до 25 процента, ако не бъде постигнато споразумение до 1 март.

Един от източниците на Ройтерс предупреждава, че все пак преговорите могат да приключат с неуспех.