Около 400 компании, регистрирани в Република Кипър, са прекъснали работа след санкциите, наложени на 12 април от САЩ и Великобритания на фирми, свързани с приближени до режима на Путин руски бизнесмени, съобщава в електронното си издание кипърският в. "Филелефтерос", на което се позова БТА.

Според информация на изданието въпросните компании са пряко или косвено свързани с доставчици на услуги, включени в ограничителните списъци на Обединеното кралство и на министерството на финансите на САЩ.

Кипърският търговски регистър е залят от искания на компании за промени в структурата им, за да прекъснат връзката си с физически и юридически лица, които са поставени под санкции.

Сведенията на вестника обаче сочат, че службата, която води търговския регистър, разглежда исканията, но не предприема действия. Регистърът е изпратил запитване до министерството на финансите как да подходи към подобни заявления.

Макар че Кипър е правно обвързан само със санкциите, налагани от ООН и ЕС, президентът Никос Христодулидис заяви, че страната му няма да бездейства в случай на налагане на санкции срещу физически и юридически лица от Кипър, дори когато те идват от САЩ или Великобритания.

В публикацията се твърди, че повечето от засегнатите около 400 фирми са свързани с компанията за финансови услуги MeritServus и адвокатската кантора "Христодулос Г. Василиадис и Сие" (CHRISTODOULOS G. VASSILIADES & CO. LLC).

Собственикът на MeritServus Димитрис Йоанидис е в списъка на санкционираните от Великобритания, защото според Лондон е бил в сътрудничество с руския олигарх и бивш собственик на футболния клуб "Челси" Роман Абрамович.

Известният кипърски адвокат Христодулос Василиадис е санкциониран от САЩ заради връзките му с милиардера Алишер Усманов.

В списъците със санкции на САЩ досега са включени 9 кипърци, 6 души от руски произход, придобили кипърско гражданство, и 18 кипърски юридически лица.