Перспективите за световната икономика продължават да се подобряват, но все още е твърде рано да се намаляват извънредните мерки в подкрепа на икономиката, се казва в разпространения днас доклад с прогнозите на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитирани от Ройтерс.

След спада от 3,4 на сто миналата година, световната икономика се очаква да нарасне с 5,7 на сто през 2021 година и с 4,5 на сто през 2022 година. Прогнозата на организацията за тази година е понижена с 0,1 пункт спрямо обявената през май, а за 2022 година е повишена с 0,1 пункт, припомня БТА.

Според ОИСР централните банки трябва да представят плановете си за бъдещото възстновяване на икономиката.

Със сегашния подем след кризата светът се оказва с по-високи нива на задлъжнялост. При продължаването на първоначалното добро управление на кризата властите ще трябва да внимават бюджетната политика да бъде основана на инвестиции, предназначени за трайно увеличение на потенциалния растеж, се казва в доклада.

Сред заключенията на доклада за необходимите мерки, изброени в сайта на организацията, фигурира необходимоста от увеличаване на държавните инвестиции в санитарни, цифрови и енергийни инфраструктури.

Трябва да продължи и държавната подкрепа за лица и компании, тежко пострадали от пандемията.

Необходимо е по-специално да бъдат насочени усилията към помощта, образованието и професионалната подготовка за завръщане на работа на младите хора, ниско квалифицираните и други уязвими категории.

Не на последно място, според ОИСР, вниманието трябва да продължи да бъде насочено към сигнализиране на всякакви признаци за по-трайна инфлация.

Същевременно се очаква Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ (УФР) да даде ясен сигнал, че ще започне да затяга политиката си на крайно ниски лихви по-късно тази година, информират световните агенции.

Това ще е първата крачка към спиране на извънредните помощи, които американската централна банка дава на икономиката от началото на пандемията преди 18 месеца.

Много икономисти са на мнение, че УФР официално ще обяви край на субсидиите през ноември в отговор на стабилното възстановяване от пандемичната рецесия и ускорението на инфлацията, което събуди всеобщи опасения, отбелязва Асошиейтед прес.

Заседанието по паричната политика на УФР, което ще се проведе днес и утре, поражда много очаквания, но на него няма да се обяви кога ще започне процесът по свиване на изкупуването на активи, прогнозират икономистите.

Въпреки значителното забавяне на икономическата дейност, по време на срещата централната банка на САЩ ще се подготви за това намаление, твърди икономистката от Оксфорд икономикс (Oxford Economics) Кати Бостянчич.

Анализаторката очаква обаче ръководството на УФР да обяви официално планове за постепенно намаляване на помощите по време на ноемврийското заседание, а реалното свиване да започне през декември и януари.

Влакът на паричното затягане вече напусна гарата при предишното заседание в края на юли, коментира пред АФП Роберто Перли, шеф по международната политика в Корнърстоун макро (Cornerstone Macro).

И ако трябва да започне постепенен процес на ограничаване на изкупуването, то водещите лихви ще останат още известно време в крайно ниския диапазон от 0 до 0,25 на сто, до който спаднаха през март 2020 година.

Президентът на УФР Джероум Пауел ще се опита още веднъж да отдели момента на намаляване на субсидиите от момента на скока на водещите лихви, предполага Кати Бостянчич.

Общото мнение сред икономисти, анкетирани от Ройтерс, е, че лихвите ще се запазят близо до нулата до 2023 година, но над една четвърт от анкетираните в септемврийското проучване прогнозират, че УФР ще вдигне ставките още догодина.

Утре се очакват и новите икономически прогнози на американската централна банка.