Според очаквания на бизнеса, обобщени от руския мозъчен Център за стратегически разработки, броят на безработните в Русия ще надхвърли през 2020 година 9 милиона души срещу близо 3,5 милиона преди година. А според оценки на фирми за подбор на персонал, ако Кремъл удължи едномесечната карантина, без работа може да останат 25 милиона души.

Коронавирусната криза ще удари най-силно страните от ЕС, особено Италия и Испания. Китай ще се отърве с лека уплаха. В икономиката на Русия тази година се очаква спад с 5,5 на сто, а догодина частично възстановяване - ръст от 3,5 процента. Така "Росийская газета" обобщава някои от основните икономически прогнози, публикувани от Международния валутен фонд (МВФ).

Според експертите на МВФ загубите на световната икономика от "Голямата карантина" може да достигнат 9 трилиона долара, което надхвърля общия БВП на Германия и Япония. Фондът обаче предрича бързо възстановяване още догодина на всички страни, чийто БВП се топи, посочва "Комерсант".

За две седмици, откакто бе обявена карантина в Русия, икономическата активност в страната спадна с 11,4 на сто, една трета от компаниите заявиха, че има риск да фалират, и все повече фирми заявяват в анкети, че се налага да свиват заетостта и фонд "Работна заплата", пише вестникът в друга статия.

Допитвания в предприятията сочат сриване на реалните заплати с 12 на сто и очертават изгледи за безработица от 12,1 процента още тази година.

Руското издание на "Форбс" помества подробности от втория пакет антикризисни мерки, който разработва по нареждане на президента Владимир Путин правителството в Москва. Най-скъпоструващата мярка в плана, който може да бъде представен още в четвъртък, е кредитната подкрепа за системообразуващите предприятия. За дребния и средния бизнес се предвижда да бъдат отпуснати малко над 100 милиарда рубли.

До месеци "коронавирусът ще се прехвърли върху банките" в Русия, прогнозира "Независимая газета".

Властите залагат на подкрепа за икономиката чрез преференциални кредити, но това очевидно не действа. При положение че работата е спряла най-малко за месец, бизнесът просто няма да може да се разплати с банките.

Замразяването на дейността в много сфери ще удари след време като бумеранг банковата система, в подкрепа на която държавата харчеше трилиони рубли през минали кризи. Ако гражданите и работодателите не получат спешна помощ, може да се стигне до много по-мащабни проблеми и всички резерви да се окажат недостатъчни, предупреждават експерти на вестника.

Кремъл обещава антикризисна политика в интерес на населението. Междувременно хората се страхуват да не им намалят заплатите, да не останат без работа и се запасяват с различни стоки, пише "Независимая газета" в друг материал.

И четвърт от населението заявява в анкети, че ще ореже още повече своите разходи, добавя изданието.

До края на април заразените с коронавируса в Москва може да станат 50 до 80 хиляди. Безработицата и обедняването на половината население в Русия ще хвърлят отново страната в криминалното беззаконие отпреди 30 години, предсказват политолози, цитирани в "Свободная преса".

По данни на руската централна банка трескавото търсене през март е довело до поскъпване на храните с 8,7 на сто. Генералният прокурор Игор Краснов нареди вчера прокуратурите на места незабавно да реагират при спекула със социално значими стоки, пише "Московский комсомолец".

Депутати от парламента предлагат държавата пак да регулира цените на най-търсените стоки - месото, млякото, варивата и зеленчуците. Експерти на всекидневника впрочем смятат, че няма нужда - "хората скоро ще свършат парите и търговските вериги сами ще си намалят апетитите".

"Да се поддържа платежоспособността на населението при излизане от карантина е най-важният фактор за бърз отскок на икономиката, смятат експерти. Тъкмо затова развитите страни вече раздават пари на населението. А ние все още се бавим", заявява "Комсомолская правда".

Руски експерти, цитирани в доклад на фонда "Либерална мисия", предлагат всички семейства да получат субсидии, с които да плащат за комунални услуги. Според други на хората трябва да се раздадат пари по модела на временния "безусловен доход". Например по 10-12 хиляди рубли още през април-май. Но само на онези, които не работят в бюджетния сектор и чиито доходи за миналата година не надхвърлят един милион рубли.

На фона на коронавирусната криза жителите на Русия са оставили в магазините през март повече пари, отколкото през февруари. Увеличението с 15,1 на сто е рекорд за цялото време, откакто се следят тези разходи, пише "Взгляд", като се позовава на социолози от центъра "Ромир".

"Никакво орязване на заплатите" не бива да има по време на пандемията, пише "Труд", който отразява разяснения на федералната служба по заетостта, разпространени чрез интернет.

Заради пандемията част от фирмите в Русия започнаха да загърбват ангажиментите си пред персонала. Над четвърт от работодателите съобщиха при допитване, че смятат да намалят заплатите, а 40 на сто - че готвят съкращения на служители. А други 23 процента признаха, че вече са намалили трудовите възнаграждения, допълва "Труд".

След пандемията може да нарасне броят на инвалидите в Русия, прогнозира "Известия". Усложненията след пневмония, каквито предизвиква коронавируса, влизат в списъка на критериите за признаване на нетрудоспособност, пояснява вестникът, като цитира експерти.

Специалистите впрочем отбелязват, че е разработен и вече се изпробва метод за възстановяване на бели дробове, поразени от фиброза при такива пациенти.

Коронавирусът ускори излизането на пазара на нови технологии в помощ на хората по време на пандемията. Руски компании разработиха роботи за диагностика на заболявания, автоматизирани "медицински сестри" и "персонал" за дезинфекция, смарт терминали за измерване на температурата, посочва в преглед по темата "Росийская газета".

В Русия се произвежда вече първият тест, с помощта на който в кръвта ще се откриват антитела към причинителя на COVID-19, цитира официозът в друг материал съобщение на федералната служба Роскомнадзор.

Досега тестовете даваха възможност само да се откриват заразени хора, а новата система ще установява кой е развил имунитет към инфекцията. Комплектите ще се произвеждат в индустриални мащаби; с тяхна помощ ще може да се изпробват и бъдещите ваксини срещу коронавируса. Руски учени разработват междувременно и други тестове за откриване на антитела. Един от тях ще бъде предоставен на лабораториите в страната до 10 дни, информира всекидневникът.

В същото време се разбра, че производителите на рози в Русия унищожават по милион цветя дневно. Това става на фона на силния спад на продажбите заради коронавируса и страховете от влошаване на ситуацията с налагането на мерки за самоизолация из цялата страна, информира Ройтерс.

На магазините за стоки, които не са от първа необходимост, бе наредено да затворят и цветарството се оказа сред многото бизнеси, борещи се за оцеляване и преориентирали се към онлайн търговия в опит да компенсират загубата на приходи. Няма възможност за прекалено големи наличности в такава среда.

В страна, в която цветята са толкова популярни, че някои цветари работят по 24 часа на ден, 1,2 милиона рози се унищожават всекидневно, сочат данни на Асоциацията на руските оранжерийни производители.

"На всеки му се плаче, че трябва да бъдат изхвърлени: всички те са отгледани, всички те са живи", казва Юлия Чаришкина, директор и собственик на оранжерийния комплекс "Подосинки".

Президентът Владимир Путин обяви в края на март, че Русия ще въведе извънреден неработен период, за да се опита да овладее разпространението на коронавируса, и хората трябва да работят от вкъщи, ако могат, припомня Ройтерс.

Мярката накара повечето бизнеси да затворят.

Чаришкина посочва, че след обръщението на Путин поръчките към нейната компания са потънали от 50 000 до 5000 на ден. По думите й понякога са слизали до едва 1000 дневно, принуждавайки компанията да унищожи 200 000 цветя на склад и всички новопроизведени, откакто е започнала самоизолацията.

В Русия се произвеждат годишно по 300 милиона рози и един месец без продажби би означавал да се изхвърлят 10-12 процента от реколта, обяснява Алексей Ситников, директор на оранжерийната асоциация.