Балканите можем да бъдем пример в света за начин за съвместно съществуване като използваме сходната си култура, която съществува от години. Това каза областният управител на Одрин Гюнай Йоздемир на среща в турския град с журналисти от Пловдив.

По думите му на Балканите има много голяма симбиоза между културите на отделните народи и начина на възприемане на нещата. Въпреки отделни малки проблеми, които възникват от време навреме, това е едно от малкото спокойни места на света, добавя Йоздемир и допълва "всички прояви, които идват от древността, помагат за мира и за близостта между народите".

Гюнай Йоздемир подчерта, че намеренията на одринската управа на всички нива е да продължат динамичните връзки с България и в частност с Пловдив, особено след разменените гостувания с областния управител на Пловдив Здравко Димитров.

Културните събития спомагат за взаимното опознаване на отделните народи и колкото повече ги развиваме, толкова повече ще се опознаваме един друг, смята валията на Одрин. Те, добави Йоздемир, водят след себе си и икономическите, и социалните взаимоотношения между хората от двете страни, което той определи като много голям позитив. Идеята ни, уточни Йоздемир, е медиите да бъдат посредник и помощник при развитието на целите, които следваме.

Одрин вече има подписан протокол за сътрудничество в областта на икономиката, социалните дейности и културата с Разград и целта ни е този модел да се приложи като еталон и с други градове и региони, добави валията. Това, което можем да направим е нашите бизнесмени да насочат инвестициите си към Разград и първата вече е факт - фабриката за ядки, във връзка с която тази година вече има засети и 6 000 дка нахут.

Гюнай Йоздемир определи Пловдив като важен за Одрин предвид логистичната позиция, която има по отношение на автомобилния и жп транспорт. В тази връзка той съобщи, че като продължение на "пътя на коприната" от Китай предстои да се изгради двойна жп линия за скоростен влак между Одрин и Истанбул, с идеята да продължи през Пловдив до София. За целта с приоритет ще се развива жп гарата на граничния пункт Капъкуле, за да може да поддържа трафика и на скоростните влакове, и на товарните. Линиите ще се триблират, тъй като товарните ще се изведат за движение по отделна линия, обясни областният управител.

По отношение на огромните опашки от ТИР-ве по границите Гюнай Йоздемир каза, че за да се справят с този проблем, ще трябва да се изчака разширяването на инфраструктурата на граничния пункт, а за в бъдеще - превозът на товари да се пренасочи по жп линиите. За това вече има направени постъпки в двустранните разговори между двете държави на ниво министри, уточни Йоздемир.

Кметът на Одрин Реджеп Гюркан каза, че в края на седмицата в града има един редовен поток от 20 000 до 30 000 туристи, които идват преди всичко на пазар. Той добави, че с богата си и почти 8300-годишна история Одрин е вратата между Балканите и Анадола. Градът "помни" траките, след тях е Александър Македонски, а преди около 1200 години влиза в границите на Източната Римска империя, минава през периода на Османската империя. В Одрин се намира най-дългият каменен мост в света - Узун кюпру, тук е Музеят на здравето. Всички тези неща дават стимул за развитието на туризма в Одрин и в културни справочници на Европа градът е на 68 място между 100-те града, които привличат най-много туристи, добавя кметът.

През 2016 година имаше спад на броя на туристите в Турция, но в Одрин отчитат възход и 3 милиона души. Заедно областната управа, кметството и останалите институции в общината работим в рамките на следващите 5 години туристопотокът в Одрин да достигне 5 милиона души годишно, категоричен е Гюркан. Трябва да ги привлечем, освен с пазаруването, но и с историята, тъй като имаме палитра от различни епохи, за които са съхранени паметници и само в централната част на града са картотекирани 1400 културни артефакти.

На база площта на града, Одрин е на второ място в Европа, след Флоренция, по брой културни паметници, съобщи Гюркан. Градът е зелен, имаме много добра кухня, близо е до Истанбул, чиста околна среда и добър баланс на екосистемата, развито селско стопанство, заради което индустрията остава на заден план - това са допълнителните неща, с които се опитваме да развиваме туризъм, допълва кметът на Одрин.

Съседството между България, Гърция и Турция ще го има, дори нас, политиците, да ни няма, твърди Реджеп Гюркан. Според него политиците не трябва да пречат на народите да се обединяват, а да им помагаме да се събират един с друг. Държавите си имат и трябва да имат граници, защото това е част от държавността, но между хората не трябва да се поставят граници и това е една от темите, по които ние трябва най-много да работим, коментира Гюркан.