Обединените арабски емирства (ОАЕ) ще инвестират близо 12 млрд. евро в секторите на технологиите, инфраструктурата и енергийния преход във Великобритания. Това обяви днес "Мубадала", суверенен фонд, базиран в Абу Даби, предаде Франс прес.

Тази сума допълва инвестиционното партньорство между двете страни, стартирано през март, с първоначален ангажимент от 800 млн. паунда (928 млн. евро) от "Мубадала" и 200 млн. паунда (234 млн. евро) от страна на Великобритания в научната област.

"ОАЕ се ангажират да (инвестират) 10 млрд. паунда (около 11,7 млрд. евро)", се посочва в изявление на "Мубадала" и се добавя, че този ангажимент, подобно на предишния, е за период от пет години.

Тази инициатива ще "насърчи едно значително увеличаване на инвестициите" в секторите "технологичен, инфраструктурен и енергиен преход", заяви суверенният фонд.

Това са "ключови сектори, които са в основата на икономическия растеж на двете държави", каза Халдун ал Мубарак, генерален директор на "Мубадала", цитиран в изявлението.

Британският държавен министър за инвестициите Джери Гримстоун заяви, че партньорството "ще разшири обмена на знания, умения и идеи" между двете страни, се изтъква в изявлението.

Днешното съобщение идва на фона на посещението във Великобритания на Мохамед бин Зайед Ал Нахаян (МБЗ), престолонаследник на Абу Даби, столица на ОАЕ. Фактическият лидер на богатата държава от Персийския залив се е срещнал с британския премиер Борис Джонсън, съобщи официалната информационна агенция на ОАЕ ВАМ.

"Мубадала" е един от най-големите суверенни фондове в глобален мащаб, инвестиращ в различни сектори по целия свят. Във Франция той инвестира по-специално във фонда "Лак д'Аржон" за подпомагане на капитализацията на големи компании.