Глобалната криза, породена от COVID-19, ще затрудни допълнително координирането на усилията за опазване на климата, предупреждават авторите на годишния доклад за глобалните рискове на World Economic Forum (Световния икономически форум). А подобно на всички кризи необратимото изменение на климата ще бъде внезапно и пълен катаклизъм, затова трябва да се действа бързо, пише в последната статия на Световния икономически форум преди годишната среща, която тази година ще се проведе онлайн от 25 до 29 януари.

Няма ваксина за изменението на климата и бедствията

Както ни научи COVID-19, трябва да се подготвим за очакваното. Бяхме наясно с риска от пандемията. Също така знаехме, че не сме достатъчно подготвени. Но ние не действахме по смислен начин. За щастие успяхме да ускорим производството на ваксини за борба с COVID-19. Но няма ваксина за изменението на климата, след като преминем тези критични точки.

Да спрем да мислим за изменението на климата като бавна, дългосрочна заплаха, която ни позволява да изхвърлим проблема надолу и да оставим бъдещите поколения да се справят с него. Трябва да предприемем незабавни действия за намаляване на глобалното затопляне и да изпълним ангажиментите си по Парижкото споразумение и да изградим устойчивост, имайки предвид тези повратни точки, пише в последната статия на Световния икономически форум.

3e-news.net

Несигурността и спадът на доходите подменят приоритетите

Икономическата криза, възникнала заради пандемията от новия коронавирус, засилва разликите в равнищата на здравеопазването и доходите, отбелязват експертите. Несигурността и трусовете, които идват от санитарната криза, могат да подкопаят световното сътрудничество, което е необходимо, за да се отговори на предизвикателствата за опазване на климата и околната среда.

Значителното покачване на морското равнище ще има голямо въздействие върху климата в северното полукълбо, особено в Европа. Това може дори да доведе до спиране на обработваемото земеделие например във Великобритания.

На кой етап и при какво покачване на глобалните температури ще бъдат достигнати тези повратни точки? Никой не е напълно сигурен. Може да отнеме векове, хилядолетия или може да е неизбежно, твърдят специалистите.

Тазгодишния Световен икономически форум ще се проведе онлайн и своето участие са потвърдили германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Еманюел Макрон и китайският държавен глава Си Цзинпин.