Рязко увеличение на новорегистрираните безработни в бюрата по труда през първата седмица на декември - до 14 257 души. За сравнение седмица по-рано (23 - 29 ноември) броят на новите безработни е бил 6309 души.

Данните са от специализираното наблюдение на пазара на труда заради Covid-19, оповестено от Националния статистически институт (НСИ).

Най-съществен е бил ръстът, спрямо седмица по-рано на новите безработни във Варна - с 695 души до 1054. Следва Бургас, където броят им се е увеличил с 613 до 1105 души. В София увеличението на седмична база е с 564 души до 1264 души.

Данните сочат, че регистрираните в бюрата по труда от 3 февруари до 6 декември са малко над 361 000 души. Същевременно за този период на работа са постъпили малко над 227 500 души. По последни данни към 31 декември 2019-а в трудоспособна възраст са били 4 156 198 души.

Графика: НСИ

Графика: НСИ

Графика: НСИ

Ще има ли пик на безработицата

Тези 14 000 регистрирани безработни (в първата седмица на този месец) само официалната бройка, което изкривява реалните факти, каза по БНР икономическият съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова. По мнението й е нормално да се освобождават сезонни работници, но и че коронавирусът има отношение към нарастването на безработицата.

"Това доказва, че мерките не са толкова ефективни, колкото им се иска на управляващите. Има поредица изисквания към работодателите и това, което ги възпира е, че трябва да отговарят на изискванията за помощ от държавата. Има и много хора на временни договори, които лесно се освобождават, когато фирмата има проблем... 35% от започналите отново работа след извънредното положение са се върнали обратно на работа, което показва, че е имало уговорка, но това става за сметка на правата им като осигурени лица в последствие", отбеляза Григорова.

"Желанието да се минимизират средствата за подпомагане на работниците и на бизнеса ще доведат до по-тежък удар върху икономиката и върху хората... Водеща е финансовата, а не социалната целесъобразност", изтъкна експертът.

Ваня Григорова е категорична, че ще бъдем свидетели на пик на безработицата.