Икономическите санкции на САЩ срещу Куба вредят на развитието не само на държавния, но и на частния сектор в икономиката. Това заяви днес министърът на външните работи на карибската страна Бруно Родригес Париля в реч пред Общото събрание на ООН.

"Новите мерки най-силно засягат недържавния сектор. Блокадата днес продължава да бъде главното препятствие пред развитието на икономиката на нашата страна", допълни кубинският дипломат, цитиран от Асошиейтед прес и ТАСС, на които се позова БТА.

Ограниченията в секторите на енергетиката, търговията и банкирането на острова целя да предизвикат "глад, отчаяние и смяна на ръководството на страната", допълни кубинският външен министър в реч от трибуната на Общото събрание на ООН.

Американските власти искат да започнат нова надпревара във въоръжаването, излизайки от Договора за премахване на ракетите със среден и малък обсег, каза още Париля.

САЩ скъсаха дипломатическите си отношения с Куба през 1961 година в отговор на национализацията на американска собственост на острова. След това Вашингтон обяви търговско-икономическо ембарго срещу страната. Според данни на кубинските власти блокадата на САЩ е нанесла на икономиката на Куба щети за 134,5 милиарда долара, а ако се вземе предвид обезценяването на долара спрямо златото, става дума за 933 милиарда долара.