Производителите на вино ще могат от утре да кандидатстват по новата мярка "Информиране в държавите членки" от НППЛВС за прeдставяне на българските винени продукти в Европейския съюз. Това съобщи земеделският министър Десислава Танева по време на посещение в пазарджишкото село Огняново, където извърши ритуално зарязване на лозята:

"Още от началото на следващата седмица започва нов прием. Сега изтича приемът за инвестиции. Кризисните мерки също продължават".

 До края на март се очаква Европейската комисия да обяви становището си по промените в Закона за виното и спиртните напитки, допълни Танева. Целта на измененията е синхронизация с европейското законодателство.

Десислава Танева припомни, че винопроизводителите все още могат да подават своите проектни предложения и по мярката "Инвестиции в предприятия".

През изминалата година лозаро-винарският сектор беше подпомогнат с над 60 млн. лева, посочи министърът на земеделието, храните и горите, цитирана от пресцентъра на министерството. 

По думите й страната ни е използвала всички възможни финансови инструменти, които Европейският съюз предостави на страните членки, за подкрепа на лозаро-винарския сектор в тази трудна и особена 2020 г.

Земеделският министър изтъкна, че увеличаването на максималния размер на помощта по мерките от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор /НППЛВС/ ще се запази и през 2021 година.

"Всичко, което можехме да направим - го правехме, включително увеличихме интензитетите в подкрепа на субсидиите по различни приеми по НППЛВС, когато получихме възможност за това от ЕК. Това ставаше при непрекъсната комуникация с бранша", заяви министър Танева.