Производствената активност в еврозоната се е понижила допълнително миналия месец и е направила потребителите по-предпазливи на фона на все по-голямата криза с цената на живота, а растящите сметки за електроенергия са ограничили производството. Това сочи проучване, публикувано днес и цитирано от Ройтерс и БТА.

Окончателният индекс на мениджърите по доставките Пи Ем Ай (PMI) на "Стандард енд Пуърс глоубъл" (S&P Global) се е понижил до 27-месечен минимум до 48,4 пункта през септември спрямо августовските 49,6 пункта и е под предварителната прогноза 48,5 пункта и прага от 50 пункта, разделящ растежа от спада.

Индекс, измерващ производството, който влиза в композитния индекс Пи Ем Ай, ще бъде публикуван в сряда (5 октомври) и разглеждан като индикатор за състоянието на икономиката, той е спаднал до 46,3 пункта спрямо 46,5 пункта, което е четвърти месец под прага от 50 пункта.

"Лошата комбинация от производствен сектор в рецесия и нарастващ инфлационен натиск ще допринесе допълнително за опасенията за перспективите пред икономиката на еврозоната", заяви Крис Уилямсън, главен икономист на "Стандард енд Пуърс глоубъл".

"Като се изключат първоначалните пандемични локдауни, производителите в еврозоната не са отчитали спад в търсенето и производството от подобен мащаб от разгара на световната финансова криза в началото на 2009 г.", отбеляза той.

Налице е 60 на сто вероятност за рецесия в блока в рамките на една година, се посочва в проучване на Ройтерс от миналия месец,а прогнозните индикатори Пи Ем Ай също рисуват мрачна картина.

Търсенето се е понижило с най-бързия си темп, приблизително колкото по времето, когато пандемията обхвана целия свят, като запасите от непродадена продукция са нараснали на фона на повишението на цените от заводите, за да посрещнат по-високите разходи.

Така оптимизмът се е понижил и индексът на бъдещото производство, който оценява перспективите на мендижърите по доставките за идните години, е намалял бързо. Той е спаднал до 45,3 пункта спрямо 52,7 пункта, което е най-ниската му стойност от май 2020 г.

"Комбинацията от нарастващите разходи и резкият спад на търсенето отново са понижили рязко очакванията на компаниите за идната година през септември, което от своя страна е довело до съкращаване на покупките на ресурси и по-малко увеличение на работните места, тъй като компаниите се подготвят за тежка зима", коментира Уилямсън.