Японските домакинства са намалили разходите си с рекорден темп през май (-16,2 процента на годишна основа), още повече спрямо април, след като затварянето на бизнеса ограничи икономическата активност. Това сочат публикувани днес правителствени данни, цитирани от Франс прес и ДПА.

Резултатът е нов рекорд, откакто в началото на хилядолетието започва да се води сравнима статистика, и е пряка последица от извънредното положение, въведено в Япония през април-май, за да се ограничи пандемията на коронавирус. Икономистите, анкетирани от Блумбърг, очакваха по-ограничен спад (-11,8на сто), посочва АФП.

Понижението е по-голямо и от прогнозата на анализаторите, анкетирани от японския бизнес всекидневник "Никей" - 12,3 на сто, отбелязва ДПА.

През април спадът бе 11,1 процента.

Още преди пандемията икономиката на Япония, третата по големина в света, понесе голям удар от вдигането на данъка върху потреблението (своеобразен ДДС) от 8 на 10 процента от 1 октомври миналата година. Оттогава средните домакински разходи се понижават, припомня ДПА.

Японската икономика изпадна в рецесия, след като се сви с годишен темп от 2,2 процента през първото тримесечие на тази година и със 7,2 процента през последните три месеца на 2019 година