Стойността на акциите на Уолстрийт спадна с 3 процента, след като Конгресът отново не успя да се споразумее за финансова инжекция от почти 2 трилиона долара за отслабената от коронавируса американска икономика, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В понеделник, 23 март, следобед се провали поредният опит да бъде прокаран закон, който има за цел да предостави подкрепа за домакинствата, дребния бизнес и силно засегнатата туристическа индустрия.

Демократите (които доминират в Камарата на представителите) смятат, че законопроектът твърде силно облагодетелства корпорациите за сметка на здравеопазването и работниците. Демократите предпочитат по-щедри помощи при безработица, помощ за болници и други центрове за здравни грижи, както и подпомагане на щатските власти да се справят с очаквания финансов недостиг.

С днешните загуби американският фондов пазар изгуби повече от една трета от стойността си от последния месец насам. Анализаторите все по-често предупреждават, че рецесията изглежда неизбежна и никой не е в състояние да прогнозира колко дълбока ще бъде тя и колко дълго ще продължи.

Какво съдържа планът "Тръмп"

Конгресът на САЩ обсъжда тази седмица плана на републиканците и администрацията на президента Доналд Тръмп за борба с икономическото отражение на коронавируса на стойност 1 трлн. долара, информира Асошиейтед прес и представя главните моменти от плана.

Преки плащания

Предвиждат се преки плащания до 1200 долара за отделни лица и до 2400 долара за двойки с доход под съответно 75 000 и 150 000 долара, плюс по 500 долара на дете. Данъчните кредити поетапно ще намаляват за хора с доходи над съответно 99 000 и 198 000 долара, като "отстъпките за възстановяване" ще бъдат ограничени до 600 долара (съответно 1200 долара) за семейства с ниски доходи и с ниски или без данъчни задължения. Сумите ще се изчисляват на основа доходите за 2018 година.

Планира се възможност да се теглят до 100 000 д. без наказателни плащания от пенсионни партиди, свързани с данъците, за покриване на разходи, причинени от епидемията.

Удължаване на срока за подаване на данъчни декларации от 15 април до 15 юни и позволяване на физически лица да отложат предварително дължими данъчни вноски до 15 октомври.

Облекчения са предвидени и за студентските заеми.

Облекчения за компаниите

Осигуряват се 300 млрд. долара за щедра кредитна програма за малките компании, предвиждаща опростяване на кредитите на работодатели, които използват парите за разходи, свързани с възнагражденията. Други кредити ще бъдат насочени към финансиране на разходите за заплати, болнични, ипотечни плащания и други задължения.

За по-големите компании се планира осигуряване на 208 млрд. д. за кредити и кредитни гаранции в подкрепа на засегнати икономически сектори. Това включва 50 млрд. д. за гражданските авиокомпании и 8 млрд. д. за товарните авиопревози, както и 150 млрд. д. за други сектори. Тези заеми обаче ще трябва да бъдат гарантирани с обезпечения и по-късно върнати. За авиокомпаните няма да има преки кешови грантове, за разлика от спасителните мерки за бранша, приети след 11 септември.

Компаниите освен това ще получат по-благоприятни условия за приспадане на загубите и разходите по лихвени плащания.

Здравеопазване

Планира се да бъде закрепен като федерален закон ангажиментът на компаниите за здравно осигуряване тестовете за коронавирус да са безплатни за притежателите на здравни полици, както и безплатни ваксини. Очаква се увеличаване на плащанията по програмата "Медикеър" за лечение на пациенти с COVID-19. Предвижда се и защита срещу искове за производителите на респиратори и друго медицинско оборудване.