В деня, в който служителите на Националния осигурителен институт (НОИ) в страната стачуват предупредително с искане за 30% по-високи заплати, управителят на института каза, че няма риск за пенсиите.

Никой няма да остави пенсионерите без пенсии, заяви пред журналисти Ивайло Иванов в отговор на въпрос дали има риск за изплащането на пенсиите, ако до 10 юни депутатите не успеят да приемат нов закон за държавния бюджет, предаде БТА.

Това, което е важно, е да бъде приет удължителен закон или нов бюджет, за да се гарантира увеличението на пенсиите с 12%, коментира председателят на НОИ, като изрази увереност, че ще се прояви необходимата мъдрост и това ще бъде прието.

По повод предупредителната стачка, Иванов каза, че от два месеца тече непрестанен диалог с двата синдиката в НОИ - Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и Конфедерацията на труда (КТ) "Подкрепа". По думите му исканото 30-процентно увеличение на заплатите не може да стане без приемането на нов бюджет за 2023 г. Иванов отбеляза и очакванията си за сформиране на редовно правителство.

Колегите сигурно имат основание да претендират за по-високи възнаграждения, но това е процес, който минава през доста сложна бюджетна процедура, добави Иванов.

Бюджетът на Държавното обществено осигуряване се формира от вноските на осигурените лица и със средства от държавния бюджет за дофинансиране на системата, но тези средства не могат да бъдат използвани за работни заплати и за каквито и да е други разходи, поясни управителят на НОИ.

Служители на териториалните поделения на НОИ излязоха тази сутрин на предупредителна стачка, организирана от КНСБ и КТ "Подкрепа" в института. Работещите в института настояват за увеличение на средствата за заплати с 30%.

Това е предупредителна стачка, която се реализира в цялата страна, обяви вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов по време на протеста в София. Около 200 души днес стачкуват само в София, а в цялата страна - около две хиляди души, каза синдикалистът.