Министърът на икономиката в служебния кабинет се обяви за запазване на помощта за бизнеса и през 2023 г., но смята, че отстъпката от 25 стотинки за литър бензин за физически лица трябва да бъде прекратена. Никола Стоянов прогнозира още, че инфлацията повече няма да расте.

"Очаквам инфлацията да тръгне надолу. Мисля, засега, че това беше пикът", заяви служебният министър на икономиката Никола Стоянов в интервю по бТВ. По официални данни инфлацията през септември е достигнала 18,5%. Все пак министърът остави вратичка, че поскъпването отново може да тръгне нагоре при изостряне на военния конфликт в Украйна.

"Много е важно бизнесът да има предвидимост, а компенсациите да продължат. Размерът е добър и трябва да остане такъв, но не да се раздава на всички на калпак, а да има формула, по която да се работи. Ще предложа компенсациите за бизнеса за енергетиката да останат до края на 2023", обяви той. Никола Стоянов обаче направи уговорката, че всичко това и евентуално новото решение за удължаване на помощта за бизнеса, е в ръцете на парламента.

Според него по отношение на 25-те стотинки на литър бензин "отстъпката свърши своята работа", понеже петролът е поевтинял. "Цените на горивата паднаха и се надявам отстъпката от 25 стотинки за физически лица да се обезсмисли. Според мен тя трябва да отпадне", каза Стоянов.

Относно предложението за две тарифи за тока за битовите потребители той поздрави служебния министър на енергетиката Росен Христов, че е започнал дебата, защото той предстои.

"От една страна трябва да се работи в посока потребителите да спестяват енергия и да инвестират във възобновяеми източници. Поздравявам министъра и за това, че можем да си позволим да не вдигаме цените заради добрите цени на газа. Хубаво е обаче да се дават помощи на тези, които имат нужда. Да се дава на калпак не е нормално", коментира Стоянов.

Той беше категоричен, че по времето на Корнелия Нинова начело на икономиката КЗП е била използвана за политически пиар. "От 400 проверки има само няколко акта при проверките на райския газ", каза още Стоянов във връзка с новата опасна субстанция сред децата и проверките, които извърши Комисия за защита на потребителите. 

Служебният министър на икономиката отново потвърди, че страната ни не изнася оръжия за Украйна, но е възможно да е изнасяла до трети страни, чрез които то да е стигало до Украйна.