Нагласите на инвеститори и анализатори относно икономическото развитие в еврозоната се влошиха изненадващо през юли до близо 5-годишно дъно, обезкуражавайки очакванията за подобрение в резултат на сигналите за известна деескалция на търговския конфликт САЩ - Китай след срещата на президентите Доналд Тръмп и Си Цзинпин на форума на Г-20 и на фона на солидния подем на глобалните пазари на акции, показват резултати от последно проучване на компанията за пазарни изследвания Sentix.

Индексът на инвеститорското доверие на Sentix, определен от проучване сред 916 инвеститори в еврозоната, се понижи до -5,8 пункта от -3,3 пункта през юни, при очаквания за подобрение до 0,1 пункта. Това представлява влошаване на инвеститорското доверие за втори пореден месец и негово най-ниско ниво от ноември 2014-а година.

"След предполагаемите сигнали за намаляване на търговската ескалацията между САЩ и Китай на срещата на върха на Г-20 в Япония, имаше голяма надежда, че низходящата икономическа тенденция може да бъде спряна. Това прави резултатите от последното инвеститорско проучване още по-впечатляващи. Въпреки индикациите за известно отслабване на търговското напрежение и подобряването на пазарите на акции, инвеститорите отчитат влошаване както на текущата, така и на бъдещата икономическа ситуация в еврозоната", отбеляза директорът на Sentix Патрик Хъси.

Индексът Sentix, измерващ текущата икономическа ситуация в еврозоната, се понижи рязко през юли до 1,8 от 6,0 пункта през юни, докато индексът на бъдещите инвеститорски нагласи се влоши до -13,0 от -12,3 пункта.

В Германия ситуацията изглежда още по-сериозна, тъй като общият Sentix индекс се понижи рязко от -0,7 пункта през юни до -4,8 пункта през юли, достигайки най-ниско ниво от ноември 2009-а година насам.