Германският философ и социолог Юрген Хабермас отправи остра критика към политиката на Германия спрямо Европа, предаде DPA, цитирана от БТА.

"Не мога да разбера защо германското правителство вярва, че може да убеди партньорите си за съвместни действия по въпросите за бежанците, външната политика и външната търговия, които са важни за нас, а в същото време заема блокираща позиция по централния и жизненоважен въпрос за политическото разширяване на еврозоната", каза 89-годишният интелектуалец, получавайки в сряда вечерта медийна награда в Берлин. Хабермас бе удостоен с Френско-германската медийна награда за приноса си към демокрацията в Европа. 

Той похвали предложението на френския президент Еманюел Макрон за разгръщане на валутния съюз в политически. По думите му Макрон е проявил кураж, необходим в политиката и липсващ в други страни членки.

Разпространилият се десен популизъм показва липсата на воля за действие в ЕС, каза Хабермас.

"Вместо това политическият елит се поддава на привлекателната сила на малодушния опортюнизъм да запази властта в краткосрочен план, воден от социологическите проучвания", заяви той.

В писмо по повод връчването на наградата Макрон нарече Хабермас неуморим просветител, чиито глас е по-важен и ценен от когато и да било във време, когато Европа е застрашена от разпадане.

Сред предишните носители на отличието са оцелялата в Холокоста френската юристка и политик Симон Вей и бившият германски канцлер Хелмут Шмит.