Задава се "изключително напрегнат момент" за бюджета на популистката коалиция, която управлява страната.

Когато италианският премиер Джузепе Конте (на снимката) каза само преди около два месеца, че 2019 година се оформя като "белисима" т.е. "много хубава" за страната му, повечето хора бяха объркани. Сега този оптимизъм изглежда доста не на място.

Италия е единствената страна от ЕС и Г-7 в рецесия, а популисткото й правителство като че ли влошава допълнително нещата - поне според Международния валутен фонд (МВФ) и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Малко съм притеснен, че италианската икономика продължава да се влошава, каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на 3 март при посещение в Рим, и призова за допълнителни усилия от италианските власти.

През изминалите шест месеца перспективите за растеж на италианската икономика се свиха до нула или още по-зле. Миналата седмица ОИСР потвърди очакванията си за свиване от 0,2% през 2019 година, последвано от скромно нарастване с 0,5 на сто през 2020 година.

Влошената икономическа перспектива е последица от световното икономическо забавяне, но икономистите го обясняват и с нетрадиционните икономически мерки на управляващата в Рим популистка коалиция, включваща крайнодясната "Лига" и антисистемното Движение "Пет звезди". "Лигата" и Движение "Пет звезди" въведоха скъпа пенсионна и социална реформа, финансирана с по-голям дефицит, предизвикал сблъскат с Европейската комисия, който вече е преодолян. Това засили и притесненията на пазарите за изключително високия държавен дълг на Италия.

Реформите все още не са направени, а лихвите по държавните облигации на Италия вече скочиха. В същото време МВФ и ОИСР предупредиха, че по-ранното пенсиониране и даването на пари на бедни и безработни чрез т.нар. граждански доход няма да повиши особено производителността.

Италия трябва да отмени промените в разпоредбите за ранното пенсиониране, въведени през 2019 година и да понижи и съкрати гражданския доход, посочи миналата седмица ОИСР, препоръчвайки и бързо подобрение на бюджетната дисциплина.

Държавният дълг е над 130% от БВП, което е над два пъти повече от ограничението за страните от еврозоната. Италия обаче е и страна, която преживява години на стагнация и повишаване на бедността, а държавните социални програми са отговорът на тази ситуация.

"Знаете ли какво значат всички тези критики? Че вървим в правилната посока," каза в отговор на ОИСР лидерът на Движение "Пет звезди" Луиджи Ди Майо, който е и вицепремиер и министър на икономическото развитие, труда и социалната политика.

Вярва ли някой седящ на бюро хиляди километри далеч оттук, че Италия има нужда от мерки за икономии, за да се рестартира? Е, да ги прилагат в своите страни (...) Не се месете, благодаря. Знаем какво правим, заяви той.

Официалната линия на правителството е, че по-високите бюджетни разходи ще повишат търсенето, давайки отпор на рецесията. Правителството работи и върху т.нар. декрет на растежа и мерки за подпомагане на затруднените сектори на строителството и държавните инфраструктурни проекти.

Рискът обаче е, че такива стъпки са временно решение. Декретът за растежа например се очаква да се състои от ограничени данъчни облекчения наред с някои нетрадиционни мерки като амнистия за пътни глоби.

"Искате да рестартирате икономика на стойност 1,8 трилиона евро с тези мерки? Напълно ясно е, че има правителство, което и представа си няма как да рестартира икономиката", каза инвестиционният мениджър и бивш представител на МВФ Фабио Скачавилани пред държавното радио RAI.

Правителствените усилия са спъвани и от жестоката вътрешна борба между Движение "Пет звезди" и "Лигата", която се разпалва още повече преди изборите за Европейски парламент през май, а също така и от враждебността на двете партии към министъра на икономиката Джовани Триа. Той е независим и се опитва да окаже умерено влияние върху политиката.

На този фона правителството се сблъсква с огромно предизвикателство в подготовката на бюджета за следващата година, тъй като ще трябва да покрие огромна финансова дупка, появила се заради социалните реформи тази година, освен ако пък управляващите в Рим не искат да повторят сблъсъка си с Брюксел.

Според Волфанго Пиколи от Teneo Intelligence "вече говорим за необходимостта да съберем 40 милиарда евро (45 милиарда долара), за да изпълним целевия бюджетен дефицит," определен от ЕС, за 2020 година, плюс обещанието на правителството да не вдига данък добавена стойност.

Очаква се на 9 април правителството да признае нулевия растеж на Италия, по-високия дълг и дефицит и да определи предварителни бюджетни цели за 2020 година в своя т. нар. Икономически и финансов документ.

Според Лоренцо Кодоньо, бивш главен икономист в италианското министерство на икономиката и основател на LC Macro Advisors, за бюджетните мерки на Италия настъпва "изключително напрегнат момент", но преди септември няма да започне сериозна работа по бюджета за догодина.

Превод от английски: София Ангелова, БТА