Десет години, които изглеждат като цяла вечност: през ноември 2008 година лидерите от Г-20 се събраха за първи път, защитавайки "мултилатерализма", припомня Франс прес, на която се позова БТА. Това обещание изглеждаше неясно и постигнато с консенсус на времето, но днес е почти немислимо.

Когато се провеждаше първата среща (14 и 15 ноември 2008 година), световната икономика беше разтърсена от финансови катаклизми. Във Вашингтон се събраха ръководителите на 19 страни (Република Южна Африка, Германия, Саудитска Арабия, Аржентина, Австралия, Бразилия, Канада, Китай, Южна Корея, САЩ, Франция, Индия, Индонезия, Италия, Япония, Мексико, Великобритания, Русия, Турция) и на Европейския съюз. Заедно те представляват над 85 на сто от световния брутен вътрешен продукт (БВП) и две трети от населението на планетата.

Групата на двайсетте беше създадена през 1999 година, за да излезе от рамките на формата Г-8 - превърнал се в Г-7 след изключването на Русия през 2014 година - обединявайки най-напредналите икономики и набиращите сила нововъзникващи пазарни икономики. Г-20 обаче се събираше единствено на равнище министри на финансите и централни банкери.

Във Вашингтон преди 10 години обаче се събраха държавните и правителствени ръководители, които подписаха заключително комюнике, изпълнено с добри намерения (Някои от тях ще разпознаете на снимката - бел. Dir.bg). Те се ангажираха да подкрепят мултилатерализма, за да възстановят стабилността и световния икономически просперитет, както и да се регулира финансовият сектор.

Десет години по-късно лидерите, които се събират днес и утре в Буенос Айрес са други - с изключение на германския канцлер Ангела Меркел и турския президент Реджеп Тайип Ердоган, които бяха на срещата във Вашингтон.

По онова време Владимир Путин беше премиер на Русия, а страната беше представена на Г-20 от президента Дмитрий Медведев.

Атмосферата също се е променила съществено. Световната икономика се е възстановила, но вече се отправят предупреждения за нови прояви на крайности в световните финанси въпреки обещанията за регулация, поети през 2008 година.

Политиките на драстични икономии след кризата са оставили следи, все по-многобройни са проучванията за задълбочаването на неравенствата, както и прогнозите за очаквани климатични бедствия.

При управлението на Доналд Тръмп САЩ започнаха повсеместно да поставят под въпрос световния ред, а политическото равновесие в развитите и нововъзникващите пазарни икономики е нарушено от популизма. Към всичко това се прибавя и Брекзитът, отбелязва АФП.

Някои обаче продължават да вярват в ползата от Г-20. Сред тях е канадският премиер Джъстин Трюдо, макар че лично той се убеди колко ограничени са възможностите на такива срещи на международното висше общество. През юни той организира срещата на върха на Г-7, която приключи с фиаско, след като Доналд Тръмп провали в последния момент трудно договорената заключителна декларация.

"Ще има големи дискусии за търговията, за демокрацията, за мултилатерализма, за околната среда. Със сигурност няма да се разберем по всички въпроси, но според мен е много важно да продължават разговорите и обмяната на мнения", посочи Трюдо в интервю за АФП