Какъв ще бъде изходът от предсрочните избори на 11 юли и какви са възможните управленски формати в 46-ото Народно събрание - броени дни остават, докато получим отговори на тези въпроси.

Те ще бъдат сред основните в извънредното издание на "Директно в новините" със Стефан Кунчев в неделя, от 19 до 21 часа. А за да ги коментират на живо, в студиото на Dir.bg ще бъдат социологът Васил Тончев, политолозите Тончо Краевски и Иван-Асен Иванов, журналистите Светослав Метанов, Даниел Ненчев и Елица Николова.

Междувременно ще ви срещнем с всеки от тях поотделно, за да разберем в аванс наблюденията им за политическата и обществената обстановка, в която ще се проведат парламентарните избори.

Представяме ви журналиста и бивш главен редактор на сп. "Мениджър" Елица Николова. Тя е част от медийната индустрия близо 20 години, познава както печатния, така и онлайн пазара, а през последните години се фокусира върху теми, свързани с бизнес, предприемачество, нови технологии, роботи, изкуствен интелект, зелени иновации. Като главен редактор на една от водещите бизнес медии у нас през изминалите две години, следи отблизо развитието на големи, малки и стартиращи компании, а също и културата им и социално отговорните им политики, които имат потенциал да създадат нов модел на икономическа среда и пазар на труда у нас. 

В навечерието на изборите как бихте описала настоящата икономическа ситуация?

Ситуацията е такава, каквото е от няколко години - бизнес и политици говорят на различни езици. Под бизнес имам предвид хилядите предприемачи и мениджъри, които са ориентирани към технологиите на бъдещето, изграждайки по-здрав икономически гръбнак, докато голяма част от политиците се изживяват като безценни вкаменелости. Все повече компании развиват решения и продукти на водещо световно ниво в редица прогресиращи сектори, като подобряват бизнес средата и културата, помагат на страната да навакса общата си изостаналост и създават перспективи за следващото поколение. Този тласък неминуемо е придружен от осъзнаването, че реалната промяна към добро е възможна само ако излезем от пропастта на корупцията, безпосочното управление и сбъркания брандинг, че сме "страхотен" терен за евтина работна ръка. За жалост обаче една друга част от бизнеса, окопалата се във властта, е силно мотивирана да съхрани старите модели.

Смятате ли, че резултатите от изборите на 11 юли ще се различават съществено от априлския вот?

Предпочитам да оставя прогнозите на експертите, надявайки се на сценария, в който имаме "мнозинство на промяната" и експертен формат на кабинет, способен да разглежда и да предприема икономически, образователни, социални и здравни мерки в синхрон.

Какви управленски формати могат да помогнат да се излезе от настоящата икономическа ситуация?

Не кради, не пречи и не пилей са свещени правила за всеки управленски модел, в който най-важна е ефективността. Какъв резултат се постига с всеки изхарчен лев; трябва ли да се спасяват фирми и работни места, които няма да създават стойност в съвсем близко бъдеще? Статуквото се опитва да ни убеди, че подобни въпроси са болезнени, но те са такива само за пропускащите очевидното: бизнесът се автоматизира и полезният ход е не да пазим стари работни места, а да осигурим справедлив достъп до дигитални знания, да преквалифицираме хората за новите реалности и да образоваме следващото поколение за новия тип заетост, който свръхтехнологичният свят предлага.

Какви политици биха могли да се справят с "икономическия шок" при една нова Covid вълна, каквато се очаква през есента - такива, натрупали опит в битката с пандемията или експерти с нов поглед върху ситуацията?

Както казва Ювал Ноа Харари пандемиите вече не са неконтролируеми природни сили - науката ги превърна в управляемо предизвикателство. Науката обаче не може да компенсира политическите провали. А тези провали са на лице, заради неспособността в такава ситуация да се вземат предвид всички интереси и проблеми на обществата. Когато се взима решение за локдаун, не е достатъчно да попитаме: "Колко хора ще се разболеят от Covid-19, ако не наложим локдаун?". Трябва също така да попитаме: "Колко хора ще изпаднат в депресия, няма да имат достъп до храна, училище, възможност за работа, ще пострадат от домашно насилие?" Трябва да имаме тези числа и готови отговори за справянето с проблемите, за които те дават сигнал. Да балансираш здравни, икономически и социални съображения в работеща визия за справяне с шокове със сигурност зависи от опита, но няма криза, в чието решаване не е участвало новаторското мислене.

До колко е важен изходът от вота за мащабните финансови сделки, в които страната ни участва като "Зеления пакт" и Плана за възстановяване?

Трудно ми е да отговоря на този въпрос, тъй като подаденият от служебния кабинет план за 12 млрд. лв. към Брюксел не е предоставен на вниманието на широката общественост, ще го видим на 12 юли. Към момента не разполагаме с коректна информация какви нови идеи, мерки и стратегии са заложени в него, знаем само, че редовен кабинет трябва да заяви прогнозна дата за окончателното затваряне на въглищната централа "Марица-изток 2", което зависи от предоставянето на достатъчно пазарно рентабилни алтернативи, които решават и проблема със заетостта. Енергетиката е само един момент от плана за зелена трансформация, който трябва да бъде централна тема в следващите седмици. Защото ако изберем икономиката ни да функционира както обикновено, това означава да ни е малко по-лесно днес, но да затрудним много живота на следващото поколение.

Вижте резултатите от предсрочния вот на живо с Dir.bg!

За да анализират първите официални данни от екзитполовете, реакциите на партийните лидери и политическото бъдеще на страната, от 19 до 21 часа на 11 юли в извънредното издание на видео подкаста "Директно в новините" гостуват социологът Васил Тончев, политолозите Тончо Краевски и Иван-Асен Иванов, журналистите Светослав Метанов, Елица Николова и Даниел Ненчев.

ГЛЕДАЙТЕ ИЗВЪНРЕДНОТО ИЗДАНИЕ на "Директно в новините":

В сайта на https://dnes.dir.bg
На живо във Facebook страницата на DNES by Dir.bg
На живо във Facebook събитието - https://fb.me/e/MHL2R29K