Само за 4 дни бюрата на труда са регистрирали 6894 безработни и са намерили работа на 3221 души. Това се е случило в период 16-20 март, съобщиха от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика. 

В новорегистриралите се влизат хора, които са се завърнали от чужбина, сочат предварителните данни на Агенцията по заетостта.

От началото на март в бюрата по труда са обявени общо 11 871 свободни работни места. В периода 16-20 март 2019 г. в бюрата по труда са се регистрирали 5190 безработни, а работа на първичен пазар са започнали 6085 души.

От регистрираните безработни в периода 16-20 март тази година най-голям дял са били заети в икономическа дейност Преработваща промишленост - 16,6% от случаите, следват секторите Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети - 14,3%, Хотелиерство и ресторантьорство -8,0% и Държавно управление - 7,3%.

Общият брой на регистрираните в бюрата по труда безработни към 20 март е бил 203 615. Броят им е с 635 или с 0,3% повече в сравнение 20 февруари, когато той е бил 202 980.

По-рано днес социалният министър Деница Сачева съобщи, че се увеличава броят на хората, които се регистрират като безработни. По последни данни от петък по 1300 безработни се регистрират само за този ден.

"Част от бизнесите обаче се трансформират и има и търсене на хора. Имаме готовност да подпомогнем обезщетенията за безработица чрез оперативна програмата за развитие на човешките ресурси", увери Деница Сачева в предаването на bTV "Тази сутрин".

Тя потвърди мярката, обявена от правителството за изплащане на 60% от заплатата на тези, които временно не работят, но след кризата ще бъдат върнати на работа.

"Ако работодателят не изплаща 40% или закрие мястото след този период, той ще връща пари на държавата", категорична беше тя.

По думите й има хора, които не могат да изоставят работата си и за тях се обмисля предложение за защитени детски градини.

Лекарите ще получат обещаните по 1000 лева, част от средствата за тях се намират вече в сметките на Министерството на здравеопазването, съобщи социалният министър и добави:

"Отделили сме на първо време 20 млн., но имаме готовност да стигне сумата до 60 млн."