Българите все по-трудно покриват разходите си за храна заради поскъпването на хранителните продукти, горивата и електроенергията. Това става ясно от данни на Българската хранителна банка, предава bTV.

От октомври насам броят на хората, които организацията подкрепя, се е увеличил с над 60%. Така нуждаещи се от подобно подпомагане у нас вече са над 1,5 млн. души.

В същото време, продължава да няма точни данни за унищожените продукти. Счита се, че в страната ни годишно се изхвърлят около 600 хил. тона храна.

С 30% пък са поскъпнали яйцата у нас от началото на годината. Причина за повишението отново са увеличените цени на електроенергията, горивата и фуражите, отбелязва БНТ.

От бранша очакват производителите да намалеят и настояват за адекватна помощ от страна на държавата.

"Средата на 21-ва година бавно и постепенно, знаете, всички енергоизточници, всички суровини започнаха да поскъпват. Това се усети на вътрешния пазар, както и на международния пазар от пролетта на 2022", спомня си Иван Ангелов. По-голямата част от продукцията му се изнася за страни от Западна Европа.

COVID пандемията и войната в Украйна са факторът за повишението на консумативите в яйцепроизводството, обясняват и от Асоциацията на промишленото птицевъдство. Не изключват поскъпването да продължи и през следващата година.

Според данните на асоциацията всеки ден в България се произвеждат около 5 милиона яйца. Консумацията дневно достига до три милиона, а останалата част се изнася. За разлика от други страни, у нас недостиг на яйца у нас не се очаква.

Според проучвания на асоциацията 10% от промишлените производители у нас ще преминат към друга сфера или ще се откажат от бизнеса, тъй като в момента работят на загуба. Затова настояват държавата да осигури кризисно подпомагане

"Първият текущ проблем в последните 5-7 години, това е инфлуенцата по птиците. Тук мисля, че държавата все още е длъжник на българските производители", казва Иван Ангелов- собственик на ферма за производство на яйца.

Производителите очакват реални европейски програми за подкрепа.