Плановете за добиване от морското дъно на метали, които биха могли да се използват при енергийния преход, се отлагат поне до следващата година, след като срещата на Международния орган за морското дъно (ISA), част от ООН, завърши без споразумение относно регулации, свързани с евентуалното експлоатиране на подводните ресурси, предаде Ройтерс. на кояято се позова БТА.

Съветът на Международния орган за морското дъно изключи всякакво незабавно разрешение за започване на дълбоководен добив, както се очакваше, след срещата по темата в Кингстън, Ямайка, която приключи в петък. Организацията все пак остави отворена правна вратичка, която би могла да позволи подобен добив да започне през 2024 г.

Противниците на плана за добив на суровини от морското дъно твърдят, че не са направени достатъчно изследвания за евентуалното въздействие върху дивата природа, както и че екологичната цена може да е далеч по-висока от плюсовете, произтичащи от добива на металите.

Според поддръжниците на идеята обаче добивът на морското дъно ще подпомогне енергийния преход по по-малко вреден за околната среда начин от наземния добив.

В основата на дебата е вратичка, известна като "двугодишното правило", според което Съветът на Международния орган за морското дъно трябва да "разгледа и временно одобри" заявленията за добив две години след подаването им, независимо дали са издадени финализирани разпоредби или не.