Икономиката на Русия изглежда се справя по-добре от очакваното в условията на безпрецедентни западни санкции, констатират от Международния валутен фонд.

Докато икономическият растеж в Съединените щати и Китай се забавя, руският брутен вътрешен продукт се свива. Новата прогноза обаче е за намаление от 6 процента - с два и половина процентни пункта по-малко, съобщи БНР.

От МВФ обясняват това с поскъпването на петрола и природния газ и с мерките на руските власти за стимулиране на вътрешното потребление.

Според главния икономист на Фонда Пиер-Оливие Гуринша рискът от рецесия в Съединените щати се е засилил през последните месеци. До такъв сценарий може да се стигне дори при по-"малък шок" върху икономиката.

Хоризонтът пред световната икономика се смрачава

Световната икономика се е озовала в буря от сътресения и несигурност, опитвайки се да се възстанови от КОВИД-19, според МВФ, който днес коригира към понижение прогнозите си за растежа и предупреди за много рискове, които вече са налице, предаде Франс прес.

Световната икономика, която все още не се е възстановила от удара на пандемията и на руската инвазия в Украйна, се сблъсква с все по-мрачни и несигурни перспективи, отбеляза в блога си главният икономист ма МВФ Пиер-Оливие Гуринчас.

Многобройните рискове, упоменати от МВФ в последните му прогнози през април, започнаха да се конкретизират и светът може да се озове отново на ръба на световна рецесия две години след предишната, предупреди той.

В резултат на това се очаква световният растеж през 2022 г. да достигне 3,2 на сто, което е с 0,4 пункта по-малко, отколкото се предвиждаше през април, съобщи БТА.

Това отразява забавянето на растежа в трите най-големи икономики в света - САЩ, Китай и еврозоната - с важни последствия за световните перспективи, според Гуринчас.

Прогнозата за растежа на САЩ за тази година се е понижила с 1,4 пункта спрямо април, до 2,3 на сто заради по-слабия растеж в началото на годината и последствията от високата инфлация.

Китай е регистрирал по-сериозно от предвиденото забавяне, с прогнозиран растеж от 3,3 на сто (-1,1 пункта) заради свързаните с КОВИД-19 и влошаването на кризата с недвижимите имоти.

Прогнозата за растежа за еврозоната се е понижила само с 0,2 пункта - до 2,6 на сто заради лошите перспективи в Германия, Франция и Испания, както и поради последствията от войната в Украйна.