Изпълнителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) ще се събере днес, за да обсъди дали управляващият директор на институцията Кристалина Георгиева да запази поста си на фона на скандала около одиторския отчет на адвокатската кантора УилмърХейл (WilmerHale) за доклада на Световната банка "Да правиш бизнес" (Doing Buisness) за 2018 година, пише изданието "Политико", цитирано от БТА.

Публикуваният през декември доклад съдържа критики към Георгиева, която през 2019 година беше изпълнителен директор на Световната банка.

Името на Георгиева бе замесено в скандала с оценката за Китай в годишния доклад, който класира страните като инвестиционни дестинации.

Спорът поставя пред дилема администрацията на президента на САЩ Джо Байдън, която има за цел да запази тихата си, но твърда позиция към Пекин, отбелязва "Политико". Освен това някои високопоставени лица смятат, че скандалът ще засегне репутацията на МВФ като форум за световно сътрудничество в областта на търговията и финансовата стабилност. САЩ и съюзниците им държат контролния брой гласове в борда на МВФ, а Китай се стреми да разшири влиянието си в него.

Кристалина Георгиева напусна Световната банка през април 2019 година, а по-късно същата година бе назначена начело на МВФ. Изпълнителният съвет на МВФ обяви, че продължава да е ангажиран с подробен, обективен и своевременен анализ след срещата си с нея в сряда. Ръководният орган се срещна в понеделник и с представители на УилмърХейл.

Георгиева категорично отрича да е извършила нещо неправомерно.

Изпълнителният съвет на МВФ в момента разследва, а министерство на финансите на САЩ настоява за задълбочено и справедливо разглеждане на всички факти, заяви говорителката на ведомството Александра ЛаМана, цитирана от "Политико".

Юристите, проучвали твърденията за фалшифициране на данни срещу управляващия директор на МВФ, са нарушили правилата на Световната банка, които се отнасят за служителите й, като не са я уведомили, че е била обект на разследването и не са й дали възможност да отговори на направените от тях констатации, каза адвокатът на Георгиева, цитиран от Ройтерс.

В писмо до изпълнителния съвет на МВФ, разпространено вчера, адвокат Лани Брюър от фирмата Ковингтън&Бърлинг (Covington & Burling) поиска от директорите да вземат предвид "фундаментални процесуални и материалноправни грешки" във връзка с доклада на УилмърХейл.

Новите твърдения на адвокат Брюър, бивш служител на американското министерство на правосъдието и специален съветник на бившия президент Бил Клинтън по време на процеса за импийчмънт срещу него през 1999 г., бяха направени, в момент когато Георгиева се опитва да убеди борда на МВФ да я подкрепи, отбелязва Ройтерс.