Колебливостта на Германия да намали търговския си излишък допринася за търговското напрежение и засилва рисковете, които могат да подкопаят световната финансова стабилност, заяви главният икономист на Международния валутен фонд (МВФ) Мори Обстфелд, цитиран от Ройтерс.

"В страните с излишък (по текущата сметка) като Германия наблюдаваме в най-добрия случай колебливи мерки за противодействие на излишъка", пише той като външен автор в коментарна рубрика, публикувана днес в германския в. "Велт".

МВФ и Европейската комисия от дълго време призовават Германия да увеличи вътрешното търсене чрез повишаване на заплатите и инвестиции, за да намали това, което те наричат световен икономически дисбаланс. След избирането си президентът на САЩ Доналд Тръмп също постоянно критикува силата на германския износ.

Според Обстфелд страни като САЩ, в които външнотърговското салдо по текущата сметка е твърде ниско, трябва да намалят бюджетния дефицит, да насърчат домакинствата да спестяват повече и постепенно да нормализират валутната си политика.

Страни, при които външнотърговското салдо е твърде високо като в Германия, трябва да увеличат правителствените разходи, например, като инвестират в инфраструктура или дигитализация. По този начин компаниите ще инвестират повече на местно ниво, отколкото в чужбина.